1. Chris Martin kan The Scientist achterwaarts zingen

Voor de opvallende video van 'The Scientist' leerde Chris Martin de lyrics van het nummer achterstevoren. Hij leerde de woorden fonetisch zodat zijn mond de juiste woorden vormden als de videoclip werd omgekeerd. Hij heeft een hele hoop gibberish moeten onthouden, maar het heeft gelukkig wel een vette clip opgeleverd!

2. Ze putten inspiratie uit beroemde kunstenaars

De titel van Coldplays vierde album 'Viva la Vida or Death and All His Friends' werd geïnspireerd door een schilderij van de Mexicaanse schilder Frida Kahlo. De hoes van de plaat komt dan weer van de 19de-eeuwse schilder Eugene Delacroix, die met 'Liberty Leading the People' een schilderij maakte over de Franse revolutie.

3. Coldplay speelt mee in een zombiefilm...

Chris Martin en gitarist Jonny Buckland kropen voor de horrorkomedie Shaun of the Dead in de huid van twee zombies. In de film zie je hen in een interview als zichzelf, maar als je goed oplet kan je hen ook als rondstruinende zombies spotten in de film.


4. .... En in Game Of Thrones!

Drummer Will Champion kon je dan weer aan het werk zien in de populaire fantasyreeks Game Of Thrones. Hij speelt een rolletje in een van de meest choquerende afleveringen uit de reeks, namelijk 'The Rains of Castamere'. Will speelt de drum tijdens The Red Wedding, een bloederige en traumatische gebeurtenis voor elke Game Of Thrones-fan!

5. Chris Martin lijdt aan synesthesie

Misschien is lijden sterk uitgedrukt, want frontzanger Chris Martin lijkt niet bijzonder veel last te hebben van zijn synesthesie, een aandoening waardoor je geluid kan zien in kleuren of vormen. Deze vermenging van de zintuigen ondervindt hij zelf niet als problematisch. "Ik denk dat het niet ongebruikelijk is voor songwriters. Wanneer ik aan muziek of albums denk, komen er vaak ook kleuren in me op. Ons vorige album voelde zilver en blauw, terwijl we met 'A Head Full Of Dreams' gingen voor het hele kleurenspectrum." Hij is ook niet de enige met deze opvallende eigenschap. Hij deelt zijn 'kleurengehoor' met muzikanten als Lorde, Pharrell Williams en John Mayer.


6. Ze zijn kieskeurig als het op duets aankomt

Of dat waren ze. Vroeger stond er op hun collaboration wishlist slechts één naam te pronken: Rihanna. Na hun samenwerking op 'Princess of China' leek het dus alsof ze geen duets meer zouden maken, maar tijden veranderen en gelukkig maar! In het interview met Sean vertelden Will en Guy dat ze nu de teugels wat vrijer durven laten en dus veel vaker artiesten uitnodigen in de studio. Avicci mocht al met de heren in de studio duiken, maar ondertussen mochten ook Beyoncé, dochtertje Blue Ivy, Noel Gallagher en het ex-liefje van Chris, Gwyneth Paltrow hun duit in het zakje doen.

7. Chris was de meest sexy vegetariër ter wereld

In 2005 werd Chris Martin verkozen tot de meest sexy vegetariër ter wereld. Jammer maar helaas voor de liefhebber van een ethisch stukje vlees, sinds de scheiding met Gwyneth Paltrow eet Martin weer vlees.

8. Een trucje van Chris om muziek te schrijven? Niet eten!

Om zijn creative juices te laten vloeien, laat Chris Martin al de rest staan. Soms eet hij een dag of langer niet, omdat vasten hem naar eigen zeggen helpt om betere muziek te schrijven. "Ik word er helder van en het geeft me ideeën waar ik anders niet op zou komen." Verder raadt Chris alle creatievelingen ook aan om aan free-form writing te doen. "Je neemt een pen en papier en een tiental minuten lang schrijf je alles neer wat er in je opkomt. Zonder na te denken, gewoon om het uit je systeem te krijgen. Dat lees je niet na, je gooit het meteen weg. Als je daarna aan de slag gaat, lukt het schrijven beter, omdat je alle ballast al uit je hoofd hebt gehaald."

9. Coldplay gaat graag op in de massa

Chris Martin reisde ooit via de tram naar een van zijn grootste optredens in Londen. Hij werd omringd door Coldplayfanaten, maar toch herkende niemand hem. Ook de andere bandleden bekenden dat ze graag sporten of joggen voor hun optredens en dus geregeld in de buurt van hun concertgebouw te spotten zijn.

10. Er was eerst een andere band met de naam Coldplay

De jongens van Coldplay startten hun - tot dan toe onbestaande - carrière onder de naam Pectoralz. Later gingen de heren verder als Starfish, maar het grote succes kwam er pas na de derde naamsverandering. De band die oorspronkelijk Coldplay heette vond de bandnaam te depressief en dus mochten Chris Martin en de zijnen de naam overnemen. Benieuwd of de 'oorspronkelijke' Coldplay daar nu spijt van heeft!

11. Barack Obama is fan!

Barack Obama is een Coldplay-fan en vertelde dat ook aan Chris Martin toen de twee elkaar ontmoetten. Ondertussen heeft Obama ook indirect meegewerkt aan een Coldplay-nummer, want zijn vertolking van 'Amazing Grace' hoor je in 'Kaleidoscope'. Dat nummer zou dus ook best op de iPod van de Amerikaanse president kunnen staan.

12. Ze maakten muziek onder hypnose

Muziekproducent Brian Eno stelde een bezoekje van een hypnotiseur voor in de studio, en de band wilde dit best proberen. Naar eigen zeggen vonden ze heel veel inspiratie voor muziek onder de invloed van hypnose.

13. Het zijn brave jongens...

Chris Martin en zijn kompanen halen heel wat inspiratie bij U2. Dat geldt niet alleen voor hun muziek, maar ook voor hun inzet voor goede doelen. Ook Coldplay zet zich in voor liefdadigheidsinstellingen. Verder weigeren ze ook hun muziek te laten gebruiken in reclame, iets wat nochtans veel geld kan opleveren. Eerder hebben ze al aanbiedingen geweigerd van de Amerikaanse kledingwinkel GAP en van Cola Light.

14. ... maar kunnen ook lachen met zichzelf

Chris Martin mag zich dan wel omdopen tot Bono 2.0, dat wil niet zeggen dat hij zichzelf niet kan relativeren. In de komedie Brüno zingt hij een parodienummer over liefdadigheid. Denk aan 'Heal The World' en 'Live Aid', maar dan met een serieuze twist. Hij duikt op in de eindcredits samen met andere grootheden als Bono, Sting, Slash, Snoop Dogg en Elton John. Je ziet Martin nauwelijks enkele seconden in de clip, schijnbaar omdat hij zichzelf nauwelijks door de woorden kon worstelen, omdat hij helemaal in een deuk lag.

15. Ze zijn creatief

Coldplay houdt ervan zichzelf te overtreffen. Zo maakten ze al verlichte bandjes voor elke concertganger, lieten ze vlinderconfetti neerdalen op bezoekers en maken ze er een erezaak van om met originele videoclips op de proppen te komen. Ook voor hun nieuwe album' A Head Full Of Dreams' gingen de jongens de creatieve toer op. Een kunstenaar werd aangesproken om de albumhoes te maken, maar deed dat wel met hulp van de kinderen, familieleden en bandleden zelf. Zij sloegen aan het knippen, plakken en schilderen om de kleurrijke hoes van het album zo persoonlijk mogelijk te maken.

16. Mylo Xyloto is ook een stripreeks

Coldplay maakte rond het album Mylo Xyloto ook een stripreeks. In de zesdelige reeks wordt het verhaal verteld achter het album. Het verhaal werd geschreven in samenwerking met regisseur Mark Osborne die ook aan Kung Fu Panda meewerkte. In de comics is Mylo een rebel in Silencia, een dystopische sci-fi wereld zonder kleur. Om de stripreeks te promoten is de 'Hurts Like Heaven'-videoclip ook een synopsis van de eerste strip.

17. Het zijn familiemannen

Stoere rockers met een klein hartje. Martin, Buckland, Berryman en Champion hebben allemaal een gezin en kinderen en dus hebben ze iets andere eisen dan de gemiddelde rocker. Geen seks, drugs & rock 'n roll, maar wel quality time met het gezin. Tijdens hun tour willen ze 10 dagen vrij per maand om bij hun gezinnen te kunnen zijn. Niet bepaald stoer te noemen, maar wel schattig!

18. Ze zorgen voor elkaar

De videoclip voor 'Yellow' was opnieuw een creatief hoogstandje, in één shot opgenomen zonder cuts. Normaal gezien zouden alle bandleden in de clip te zien zijn, maar de moeder van drummer Will Champion overleed en werd begraven op de dag van de opnames. Er werd beslist dat enkel Martin in de clip te zien zou zijn, zodat Champion de begrafenis van zijn moeder kon bijwonen.

19. Chris Martin is gerelateerd aan Winston Churchill

Toegegeven, het is een verre connectie. Chris Martin zijn nichten en neven zijn de achterkleinkinderen van Winston Churchill. Chris Martin weigert ook verder iets te lossen over die link in de stamboom. Zijn familie is eerder conservatief, terwijl hij zichzelf ziet als een voorvechter van sociale organisaties.

20. Hun eerste nummer ging over deodorant

Het allereerste nummer dat Coldplay maakte, is een ode aan deodorant. Het nummer werd gemaakt als een mop en wordt nooit gespeeld. "We vinden het catchy, maar het was een uit de hand gelopen grap en de lyrics slaan nergens op." Geen rasechte Coldplay-hit dus, maar wel grappig om eens te beluisteren!