Kinderen die van hun ouders een corrigerende tik krijgen, hebben vaker last van psychische problemen en anti-sociaal gedrag wanneer ze opgroeien. Daarom stelden Sam & Heidi samen met jou een lijstje samen met alternatieven.

5. Het gesprek

Een heel volwassen aanpak is dat. Leg je kind uit wat het verkeerd deed en waarom dat verkeerd is. Probeer dat ook altijd extra effect te geven door je kind aan te kijken met indringende ogen: 't is niet om mee te lachen!

4. De time-out

Al jaren een toptechniek, indertijd ook nog goedgekeurd door de Supernanny herself. Zet je kind in de hoek, of effe buiten, of in een kleine kamer zoals het toilet. Zo kan het kind afkoelen en de ouder ook. Wel niet vergeten je kind weer te bevrijden.

3. Een werkstraf

Een straf die het ook later nog goed doet, in de kleine criminaliteit, maar die ook ideaal is voor kinderen. Denk aan het onkruid wieden, of de kamer moeten poetsen, of de auto wassen. Kinderen worden daar alleen maar sterker van, en ouders ook gelukkiger, want weer een taakje door iemand anders volbracht.

2. Negeren

Wegkijken. Geen aandacht meer geven. En je kind weet meteen hoe laat het is.

1. Smartphone of andere elektronica afpakken

Ook ouders moeten meegaan met hun tijd en er is anno 2016 voor de meeste kinderen geen grotere straf dan het afpakken der technologie. Tablets en smartphones kunnen bloedirritant zijn, maar ze kunnen ook een prachtig wapen zijn in de strijd tegen kinderterreur.