Een man uit Eernegem is gisteren naar de politie gestapt om de buren van zijn vader aan te klagen. "Ze gooien hun uitwerpselen over de omheining. Hier ligt een berg stront van weken", zegt hij. De politie gaat de pesterijen uiteraard onderzoeken want dit gaat wel wat ver. Maar welke burenruzies komen er vaker voor en wil je liever vermijden? Sam & Heidi maakten vanmiddag samen met jou een lijstje.

5. Bal in de tuin. Kinderen spelen graag met ballen, ballen zijn leuk, maar ballen vliegen ook in het rond en zijn niet altijd perfect te controleren. De kans dat je kind Messi is, is namelijk klein. Vandaar dat het regelmatig voorkomt dat ballen over de omheining vliegen, al vinden buren dat vaak niet zo fijn, soms omdat er kans is op beschadiging in den hof, soms gewoon omdat ze zuur zijn. Probeer dus zoveel mogelijk de bal te controleren.

4. Huisdieren. Huisdieren zijn vaak de grootste vrienden van de eigenaars, maar veel minder van de buren. Honden die de hele tijd blaffen of hanen die veel te vroeg op de dag kraaien, het haalt soms het bloed onder onze nagels vandaan.

3. Parking. Sommige buren eisen een openbare parkeerplek op als hun persoonlijke parking. Of zetten zich op jouw rechtmatige parkeerplaats.

2. De haag of ander groensel dat over de grens hangt. Iedereen is op zich wel fan van groen, van plantjes en bloemekes, tenzij dat groen van bij de buren komt en op jouw stuk grond terecht komt, dan is het een reden om heel kwaad te zijn. Probeer dus als goeie buur je coniferen te controleren.

1. Geluidshinder. En er zijn behoorlijk wat geluidsfrustraties in Vlaanderen. Zoveel is duidelijk. Van met hakken de trap op gaan, tot het gras afrijden op zondag, tot de zoon des huizes die viool probeert te spelen, tot hevige vrijpartijen. Heel veel mensen vinden het vreselijk ambetant, en jammer genoeg kunnen we niet allemaal in een open bebouwing wonen, dus we have to deal with it. Bewust zijn van je eigen geluiden is nooit een slecht idee. Want: beter een goeie stille buur, dan een verre luidruchtige vriend!