Sam & Heidi lazen vandaag een artikel over een fotograaf die mensen eerst een compliment geeft en meteen nadien een foto neemt. Wij gingen op zoek naar de 5 complimenten die goed bedoeld zijn maar NOOIT goed overkomen.

"Ge gijt echt niet zo dom als je lijkt". Echt topcompliment. Kortom, je ziet er uit als een domme kalle, maar eigenlijk ca va nog wel. Niemand wil er dom uitzien, dit is dan ook gewoon een belediging, en geen compliment.

"Ik vind u echt heel lief". Op zich is lief zijn een goeie, fijne eigenschap, maar wanneer dat in een compliment wordt gegoten en er voor de rest niks aan toegevoegd wordt, is het een beetje droevig. Want je wil toch liever sexy, heet, en bloedgeil worden gevonden. Bij voorkeur dan wel in combinatie met lief, maar niet alleen gewoon lief.


"Hebt ge een nieuw kleedje? Wel speciaal hé." Als je het kleedje mooi vindt, zeg je dat je het mooi vindt. Het woord 'speciaal' is nooit goed.

"Ge ziet er goed uit vandaag". Op zich ca va nog wel, maar eigenlijk totaal niet meer als je er dieper over nadenkt, dat komt door de toevoeging 'vandaag'. Want dat zorgt er voor dat je een verschil voelt met alle dagen daarvoor, waarop je er duidelijk minder goed uitzag, want toen heeft niemand gezegd dat je er goed uitzag. En dat is pijnlijk.

"Ge ziet er goed uit, echt zo nen bourgondiër gij hé". Dat zeg je alleen tegen mensen die je al een tijd niet hebt gezien en sinds die dag gigantisch zichtbaar verdikt zijn. Iedereen wil stiekem heel graag een bourgondiër zijn, maar dan eentje waarvan het lijkt dat ie alleen maar water drinkt en chiazaad eet.