De examens zijn gedaan. De toetsen zijn gemaakt. Dit is de periode waarin leerlingen massaal op schoolreis gaan. En daarom maakten Sam & Heidi vanmiddag samen met jou een lijstje met 5 dingen die iedereen die ooit op schoolreis is geweest zeker herkent.

5. Het gebrek aan slaap de nacht ervoor

Op schoolreis gaan was spannend, uniek, ongewoon. Met als gevolg dat je de avond ervoor zelden kon slapen en sowieso wakker lag. Achteraf bekeken toch zalig dat dat de enige stress in je leven was; those were the days.

4. Een herkenbaar lelijk kledingstuk


Voor leerkrachten is het een echte merde om een grote groep kinderen in het gareel te houden en vandaar dat ze al die kinderen voorzien van een fluogeel hesje. Of ook zeer populair, vooral dan vroeger: het rode boerensjaaltje met de witte bollen. Effenaf prachtig.

3. Sandwiches met eitje

Zo goed als iederéén kreeg sandwiches met eitje mee. In zilverpapier. En die zaten vaak helemaal onderaan in je rugzak dus ze waren helemaal plat als je ze kon opeten. Maar hoe smakelijk was dát!

2. Het briefje vooraf

Om ouders te verwittigen dat er een schoolreis zou doorgaan, was er altijd een aankondigingsbriefje met altijd exact dezelfde mededelingen. Uiteraard uur van vertrek en locatie, maar ook met de vraag boterhammetjes te voorzien, een k-way en uiteraard je goed humeur!

1. Snoepen op de bus

Een schoolreis betekende geen ouders in de buurt en dus geen controle over wat je eet. En dat is tijdens zo'n schoolreis sowieso teveel en alles door elkaar: Kruidvatsnoep, chips, sandwiches met eitje, maar dan toch ook nog frietjes op de middag. En dan 's avonds maar klagen over buikpijn en zo mottig zijn als een krab. Oh schoolreizen, wat een tijd.