Dit weekend zullen heel wat Vlamingen hun kerstboom zetten. Maar elk jaar opnieuw gebeurt hetzelfde. Daarom maakten Sam & Heidi samen met jou een lijstje!

Het huisdier vliegt erin. Soms zijn het honden, maar meestal toch wel de katten die de kerstboom als een soort van indringer bekijken, waardoor ze de boom in kwestie aanvallen of denken: "Oh ik heb eindelijk een krabpaal gekregen, maar zo tof, laat ik die even met mijn scherpen nagels testen." Wat het beest ook denkt, de boom verliest altijd.

De piek en/of ander breekbare decoratie valt kapot op de grond. De niet plastieken ballen zijn de allermooiste, maar de natuur zelf heeft van nature niks aan de dennenboom voorzien waardoor hij gemakkelijk gedoceerd kan worden, dat moet dus altijd via lintjes of draadjes gebeuren en dat zorgt ervoor dat de kans groot is dat er altijd wel iets breekt. Maar hey, scherven brengen geluk!

Bij plastieken kerstbomen ontbreekt elk jaar opnieuw wel een tak. Of takken. En je bent er altijd zeker van dat je die het jaar voordien wél in de doos had gestoken.

Het formaat van de boom klopt niet. Je hebt een prachtig exemplaar op de kop getikt in de winkel, maar je komt thuis, het ding verliest al de helft van zijn takken omdat je het zo moeilijk door de deur kreeg en wat blijkt dan: de boom is te groot, ofwel te dik, waardoor het ding volledig niet tot z'n recht komt in jouw living. Pas op met bijsnijden, want de kans is groot dat je dan van die lelijke kale plekken krijgt.

De lampjes geraken niet uit elkaar. Lampjes zijn de kers op de taart als het om de kerstboom gaat, maar ook een gigantische pain in the ass, zeker als je het jaar ervoor bij de afbraak van de kerstboom veel te nonchalant bent geweest en de lichtjes gewoon, lui als je bent, wat bij mekaar hebt gefrommeld. Waardoor het nu onmogelijk is geworden om de lichtjes uit elkaar te krijgen. Er zijn nu twee opties: of je koopt voor de zoveelste keer nieuwe lichtjes of je gooit de bedrading gewoon op de boom, zonder enige structuur. Vrolijk kerstfeest!