Een 23-jarige vrouw uit Rumbeke wilde zo graag een BOB-sleutelhanger dat ze op zoek ging naar een controle. Ze vond er eentje maar dat kwam haar duur te staan. Want naast een sleutelhanger kreeg ze ook een boete omdat haar verzekeringspapieren niet in orde waren.

Sam & Heidi maakten vanmiddag samen met jou een lijstje van 5 dingen die we allemaal herkennen als we een BOB-controle tegenkomen.

De papieren van de auto niet vinden. Bij een alcoholcontrole is het vrij standaard dat je niet alleen moet blázen, maar de politie wil ook vaak checken of je wel over de juiste papieren beschikt. Maar waar liggen die ook alweer? En het wordt ook vaak problematisch als ze specifiek een bepaald papier vragen zoals het conformiteitsattest, want a) wat is dat ook alweer en b) hoe ziet dat er in godsnaam uit!


Snel nog wat eten of drinken in de auto. Dat is een logische reflex als je vermoedens hebt dat je misschien toch wel 'ns positief zou kunnen blazen, eventueel, dan doe je dat. Al is dat zo een half flesje water dat al maanden in de auto ligt, of zo'n schrale koek die nog in je handkastje ligt en die eigenlijk al lang vervallen is: je propt 'm binnen in de hoop het alcoholpercentage nog wat te kunnen doen dalen.

Het blazen zelf. Want je doet dat natuurlijk niet elke week. En dus is dat soms wat stressen. En gewoon uitademen blijkt dan de grootste uitdaging van je leven.

Teleurgesteld zijn als je geen beloning krijgt. Je hebt al een paar keer moeten blazen, altijd safe en maar nog nooit daarvoor beloond zijn. Awel dat pikt, want er zijn mensen die van die alcoholvrije pretpakketten krijgen of uiteraard natuurlijk de BOB-sleutelhanger, maar dat is niet standaard. En dus blijf je als veilige bestuurder soms niet alleen letterlijk op je dorst zitten maar ook nog figuurlijk op je honger voor een beloning.

Stress. Zo herkenbaar. Je ziet in de verte veel te veel combi's per vierkante meter staan, met zo nog wat zwaailichten en je weet, het is zover: alcoholcontrole. In een paar seconden flitsen de afgelopen uren van je leven voorbij. Heb ik iets gedronken? Wat heb ik gedronken en hoeveel heb ik daarvan gedronken? Oh nee, ik heb toch ook geen praline met likeur gegeten. Enfin, stress tot en met. Alcoholcontroles, het is altijd een beetje sterven.