Een nieuwe Amerikaanse studie heeft onderzocht hoeveel tijd werknemers gemiddeld verkwisten tijdens de werkuren. 50 minuten per dag. En daarom hebben Sam & Heidi samen met jou gewerkt aan een lijstje 5 dingen die je doet op je werk náást werken.

5. Dromen. Geef toe, we hebben allemaal wel 's moeite met focussen, welke mens kan dat ook uren aan een stuk, zo boeiend is ons werk nu ook niet altijd! We verliezen dus sowieso allemaal per dag een aantal minuten aan wegdromen en lummelen, en aan visioenen van een zonnig, verlaten eiland en visoenen van een baas die ergens pijn heeft in een hoek.

4. Snacken of koffie drinken. Een goede werknemer moet nu eenmaal gehydrateerd zijn en voorzien van de nodige voedingsstoffen. Al gebeurt dat op sommige werkdagen misschien wel iets te veel, zo net iets teveel bezoekjes aan het koffiemachien of weer 'ns een loopje naar de snoepautomaat. We've all been there.

3. Roddelen. Babbelen. Tetteren. Met je collega's praten over dingen die niks met het werk te maken hebben.

2. Online shoppen. Effe Zalando of Bol.com tussendoor, we doen het allemaal en eigenlijk is dat niet eens onlogisch. Want wanneer zijn winkels open? Juist, tijdens onze werkuren. Dus eigenlijk is dat niet echt tijd verdoen, dat is time management, het soort time management dat je best wel verborgen houdt voor je baas.

1. Social media checken. Er is niks dat ons, de mens, meer afleidt van ons werk dan het checken van sociale media. Of het nu Facebook of Whatsapp is, of er nu meldingen opspringen of niet, we zijn allemaal een vogel voor de social media-kat. Zeker als er zo effe een dooi momentje is op de werkvloer. En het tragische is dat dat leven online vaak niet boeiender is dan ons leven op het werk, en toch kunnen we 't niet laten. Zoveel verloren minuten en toch doen we 't de volgende dag weer exact hetzelfde.