Dit weekend is het nergens in Europa zo warm als in ons land. En dat wil zeggen dat alle Belgen de barbecue bovenhalen. Daarom maakten Sam & Heidi samen met jou dit lijstje.

5. Er is iemand die zichzelf uitroept tot vleesmeester

Bij de meeste barbecues is er één persoon, sowieso een man, die zich opwerpt tot vleesmeester. Hij is de verantwoordelijke van het vuur en de cuisson van de brochetten. Geen dankbare job, want qua timing niet evident.

4. Discussie over het vuur

't Is niet omdat er één vleesmeester is, dat de andere mannen zwijgen. Integendeel. Elke man rond de tafel heeft namelijk een mening over het type toestel waarmee gebarbecued wordt.

3. Vrouwen in de keuken die groenten snijden

Er is eigenlijk niks zo seksistisch als barbecueën. Want zo goed als altijd staan de vrouwen in voor de groentjes en de mannen voor het vlees.

2. Keiveel overschot

De hoeveelheden inschatten voor een barbecue, dat is aartsmoeilijk. Niet alleen de hoeveelheid vlees, maar zeker ook de sidedishes. De kans dat je de komende dagen nog met het hele gezin pastasalade moet vreten is groot, heel groot. Eventueel vergezeld van een overgebleven satéke.

1. De gezelligheid

Er is een reden waarom wij Belgen meteen gaan barbecuën bij goed weer: dat is gewoon gezellig. Ook al is het vlees verkoold en stinkt iedereen ook de volgende dag nog naar die verkoolde lucht, toch kunnen we 't niet missen. Want vlees en vriendjes, dat maakt ons zo gelukkig. Maak de kolen maar al warm.