Kinderen doen minder klusjes om geld bij te verdienen van vijf jaar geleden. In 2011 klusten nog 61 van de honderd kinderen. Nu zijn het er nog maar 49 van de honderd. Vooral in de stedelijke gebieden is het aantal klussende kinderen sterk afgenomen. Buiten de grote steden steken kinderen wat makkelijker de handen uit de mouwen.

Sam & Heidi maakten vanmiddag samen met jou een lijstje.

5. Honden uitladen

Iedereen heeft het altijd maar druk druk druk, en wat schiet er dan vaak over? De wandeling met de lieve, trouwe viervoeter. Ideaal om daar dus wat geld mee te verdienen. Extra pluspunt: jij beweegt ook mee, je verdient dus geld terwijl het ook goed is voor de conditie!

4. Werkjes in de tuin

Er zijn weinig mensen die het echt leuk vinden om onkruid te wieden en het gras afdoen, ideaal dus als je daarmee geld wil verdienen. Je kan ook relatief weinig verkeerd doen. Want wat je verwijdert, groeit toch weer terug.

3. De afwas

Of huishoudelijke klusjes in het algemeen. De kamer opruimen, stofzuigen,... Kinderen kunnen overal wat helpen.

2. Babysitten

Als je een klein beetje verantwoordelijkheidszin hebt, kan je geld bijverdienen zonder al te veel moeite te doen, want de meeste ouders willen dolgraag minstens 1 avond per week hun kinderen effe niet zien. Reken niet op grote bedragen, 5 euro per uur is standaard. Maar 5 euro per uur voor hangen in de zetel is niet slecht.

1. Auto's wassen

De carwash is uiteraard al een hele tijd geleden uitgevonden, maar veel mensen vinden het toch veiliger en minder angstaanjagend om hun auto te laten wassen door mensen in plaats van machines. Een ideaal klusje om uit te besteden en dus om geld mee te verdienen.