Meer bioscooptickets verkocht dan vorig jaar. Nog nooit zoveel kaartjes verkocht voor Vlaamse films. Meer dan één miljoen bezoekers voor Star Wars. De bioscoop is uit z'n dipje en boomt weer. Sam & Heidi maakten vandaag samen met jou een lijstje: 5 redenen waarom de bioscoop zo populair is.

De snacks. Eerlijk: die zijn gigantisch veel te duur. De ijspralines, de nacho's, de popcorn, de chips en zeker ook die schepsnoep. Gemiddeld gezien heb je amper 7 zuurtjes voor 5 euro, maar wie kan er aan weerstaan. Niemand. Ook altijd dramatisch als je alle snacks al hebt opgegeten tijdens de trailers, nog voor de film moet beginnen. Happens everytime.

Het groepsgevoel. Bijna alle dingen zijn leuker in gezelschap en een filmpje kijken hoort daar ook zeker bij. Samen lachen met de film, samen huilen of samen schrikken, dat schept een band. Al kan die band ook danig verstoord worden als er popcorn wordt gegooid of als er iemand in je buurt nacho's met kaassaus aan 't eten is. Als je daar niet zelf van eet, ruikt dat namelijk gewoon naar zweetvoeten.

De zeteltjes. Die zijn zacht en lekker groot. En er zit een houdertje aan voor je drankje.

Foefelen for old times' sake. Al generaties lang is de cinema een geliefde locaties voor dates. En dan zeker op de mythische laatste rij, waar het bijna een schande is, als je er niet zou foefelen. Het is er donker, warm, je zit comfortabel in de zeteltjes en er spelen wat achtergrondgeluiden. Wat wil een mens nog meer.

De technische infrastructuur. Ook al heb je zelf zwaar geïnvesteerd in een home dolby surround systeem en heb je de grootste tv van de Mediamarkt gekocht, dan nog ga je nooit kunnen tippen aan de technische infrastructuur van de cinema. Als er een bom ontploft, lijkt ze echt naast jou te ontploffen. En dat scherm is gigantisch.