De Smurfen zijn nog steeds immens populair. In Maleisië, Dubai, de VS en Rusland openen binnenkort nieuwe themaparken rond de Belgische blauwe wezentjes. Tijd voor een lijstje van Sam & Heidi!

5. Smurfenkoeken zijn bae

Alle merchandising rond de Smurfen is geweldig, maar wij zijn vooral fan van de koeken. Ze zijn niet blauw, maar ze hebben een hoedje van lichte melkchocolade en ze dragen volgens ons bij tot het succes van de Smurfen.

4. Smurfen zijn vrouwvriendelijk

Alle Smurfen zijn mannen, eentje uitgezonderd: Smurfin. Zij is de enige vrouwelijke Smurf in het Smurfendorp. Ze is de koningin te rijk en alle Smurfen zouden alles voor haar laten vallen.

3. Smurfen zijn van alle generaties

De Brusselaar Peyo tekende de Smurfen voor 't eerst in 1958 en dus zijn al heel wat generaties opgegroeid met de blauwe wezentjes. En dankzij de strips en de films zullen nog heel wat generaties na ons van hen kunnen genieten.

2. Smurfenliedjes

En dan hebben we het niet alleen over het generiekje van de tekenfilmserie, maar vooral over de talloze Smurfen-cd's met gesmurfte versies van grote hits. Tegen bepaalde genialiteit kan een mens gewoon niet op.

1. Herkenbaarheid

Niet omdat we allemaal zelf blauw zijn, maar wel omdat we onszelf en iedereen rondom ons kunnen identificeren als één van de Smurfen. Iedereen kent wel zo'n beetje een seutige Brilsmurf, of zo'n fitnessdude die voor Potige Smurf kan doorgaan, of zo'n professionele dwarsligger zoals Moppersmurf. De Smurfen zijn gewoonweg representatief voor deze maatschappij en dat is mooi.