Vanavond viert Vincent Vangeel 5 jaar Que Pasa met een heuse Que Pasa Party in het jeugdhuis Reflex in Sint-Lievens-Houtem. Daarom zetten Sam & Heidi samen met de luisteraars op een rijtje waarom jeugdhuizen nog steeds zo tof zijn.

5. JE LEERT ER BIJ

Jeugdhuizen worden draaiende gehouden door jawel jeugd, vrijwillige jeugd, jeugd die zelf bijhoudt of er vaten bier moeten bijbesteld worden en jeugd die zelf concerten van bands organiseert waarvan je nooit meer zal horen, maar toch! De jeugd in het jeugdhuis zijn de ondernemers van de toekomst!

4. IN DE BUURT

Jeugdhuizen zijn altijd in de buurt. Een jeugdhuis wordt ook wel eens het buurthuis genoemd, met een goede reden, het is in de buurt. Voor veel uitgaansmogelijkheden moet je in een stad zijn, maar jeugdhuizen die vind je in de grootste boerengaten van ons land, bijna altijd op fiets of waggelafstand naar huis, ideaal dus.

3. KLINKT VEILIGER DAN DISCOTHEEK

Als ouders het woord uitgaan horen, schieten er veel in een waanzinnig paniek. Omdat ze dat vaak associëren met de grote stad en veel gevaar, maar die associatie maken de meeste ouders niet bij een jeugdhuis. Dat heeft het beeld van een gezellig kot, met allemaal jongeren bijeen. Uitgaan in een jeugdhuis wordt dan ook vaker toegestaan. Weten zij veel dat er gemuild wordt tegen de sterren op.

2. DRANK AAN DEMOCRATISCHE PRIJZEN

Eigenlijk zijn jeugdhuizen een beetje de fakbars zonder het studeren daarrond, dat wil dus zeggen, dat dat meestal niet de meest trendy cafés zijn, maar wel de goedkoopste. Drank wordt bij de plaatselijke drankcentrale gehaald en met niet echt gigantisch veel winst doorverkocht. Een avondje jeugdhuis is dus perfect als je portemonnee niet echt dik staat.

1. VRIENDSCHAPPEN

Vriendschappen die ontstaan in jeugdhuizen gaan diep, dat blijkt uit jullie reacties. En dat is niet onlogisch, want dat is met leeftijdsgenoten uit de buurt en dat schept een band, zeker als zo iemand ook voor je eerste kus verantwoordelijk is, want daar is het jeugdhuis echt ideaal voor.