We bellen niet graag meer. Uit onderzoek van Joepie en Volksgezondheid blijkt dat 65 procent bijna nooit meer een telefoongesprek voert en dat 61 procent een babbel via de gsm graag zo kort mogelijk houdt. Daarom maakten Sam & Heidi vanavond samen met jou een lijstje met 5 redenen waarom we liever sms'en of chatten dan bellen.

Groepsgesprek. Bellen met meerdere personen aan de lijn, in principe kan dat. Maar echt niemand doet dat. Via Whatsapp of Facebook Messenger kan je vriendengroepjes aanmaken, waardoor je ineens iedereen kan bereiken. Van je vriendinnen tot de mannen van de voetbal, ze zitten allemaal in 1 groep. Hoe praktisch is dat. De kans op irritante meldingen voor oninteressante dingen de hele dag door neemt wel gigantisch toe, dat moet je erbij nemen.

Gewaagder. Er zijn weinig mensen die 'ik ben geil' aan de telefoon over hun lippen krijgen, en er is een grote kans dat dat ook vreemd overkomt, het heeft zo iets van een foute hijgtelefoon. Maar 'ik ben geil' tippen, dat is zo gemakkelijk en doeltreffend. Sexting is echt iets van de laatste jaren en het maakt het beest in velen compleet los.

Nadenken. Je kan veel langer nadenken over wat je zegt/schrijft. En zo voorkom je dat je iets stoms zegt/schrijft.

Je kan foto's toevoegen. Stel, je hebt kleren gekocht en iemand vraagt daarnaar, dan moet je dat via de telefoon helemaal beschrijven en de kans dat de andere daar toch nog iets compleet anders in ziet is groot. Niet zo bij een sms'je, je stuurt gewoon een foto mee en het is meteen duidelijk.

Emoticons. Zowel bij het bellen als bij het texten zie je de andere niet, maar bij het texten kan je dat oplossen door het gebruik van emoticons. Waardoor je nog meer van jezelf en van je gevoel in de boodschap kan steken. Een hartje, een kusje, een wenend lachske, één of ander dier of plant of eenhoorn. Het kan allemaal. Of vergeet ook zeker niet de aubergine, de emoji die zelden gebruikt wordt voor de groente, maar zoveel ander potentieel heeft...