De stad Rome heeft een verbod uitgevaardigd op acteurs die verkleed als Romeinse legioensoldaten of gladiatoren rondlopen aan het Colosseum. Deze mannen proberen vooral geld te verdienen door met toeristen op de foto te gaan. De stad wil hun uitstraling verbeteren en het cultureel erfgoed beter beschermen.

Vanaf nu zal je dus geen halfnaakte Romeinen meer zien rondlopen in de Italiaanse hoofdstad. En nog belangrijker, je zal je geld ook niet meer kunnen verkwisten aan hen.

Daarom maakten Sam & Heidi vanavond samen met jou een lijstje met 5 toeristenvallen waar we niet meer gaan intrappen.

Vies eten, maar met een mooi uitzicht. Het kan tof zijn om in Rome met zicht op het Colosseum te eten of in Parijs met het zicht op de Eiffeltoren, maar de kans is bijzonder groot dat het eten niet lekker is en veel te duur. Zeker ook als het met foto's op een A4 formaatje is gedrukt en in een geplastificeerd mapje waarvan de hoekjes al helemaal versleten zijn. Het klinkt oppervlakkig, maar het voorspelt weinig goeds.

Karikaturen. Er zitten in drukke steden, zoals bijvoorbeeld Parijs zeker mensen die goed kunnen tekenen en prachtige portretten kunnen tekenen, maar er zitten er ook absoluut die je gewoon op de stoel duwen, 5 minuten wat druk doen met een potlood en je dan voor veel te veel euro's opzadelen met een tekening waarbij zelfs je eigen moeder je niet herkent.

Authentieke producten. De lokale bevolking beweert dat alle producten die ze verkopen echt door hen gemaakt zijn of echt uit hun land komen, maar vaak staat er toch Made In China op.


Gratis producten die totaal niet gratis zijn. Het kan een beetje afhangen van waar je juist naartoe gaat, maar vriendschapsarmbandjes of stokjes rozemarijn doen het wereldwijd heel goed. Ze zeggen altijd gratis maar vergeet het, het kost je geld. Want zo gaat dat op toeristische plekken. Voor niets gaat de zon op, mag je op toeristische trekpleisters heel letterlijk nemen.

Brol kopen. Op toeristenbestemmingen vind je altijd een prachtig assortiment brol, zonnebrillen die de zon niet tegenhouden, merkkledij van Adidos, of blinkende horloges van Rolax, of van die kleine vogelfluitjes voor in je mond, of van die lelijke, kleine, pluchen springende hondjes die over kop gaan. We hebben dat allemaal niet nodig. Vaak is het heel lelijk, onnuttig, en soms compleet illegaal.