Wie de jaren 90 heeft meegemaakt kent ongetwijfeld de gabbers nog, die met Nike Air Maxen en trainingspak over straat paradeerden. Gisteren werd er een nieuwe kledingcollectie voorgesteld: Bagger brengt een ode aan de gabbercultuur. De collectie bestaat vooral uit brede broeken, t-shirts met camouflagemotieven en de beruchte bomberjacks.

Maar waren denken we nog meer aan bij de gabbercultuur? Sam & Heidi stelden samen met jou dit lijstje op.

Thunderdome-feesten. In de jaren '90 kon je op verschillende plekken terecht om compleet uit de bol te gaan als gabber, maar het ultimum was toch wel de Thunderdome-feestjes. Speciale gabber- en hardcore feesten die georganiseerd werden voor de fans. De bakermat was Nederland, maar ook België kon meegenieten van deze hardcore hoogmisfeesten. Wist je trouwens dat er tot in 2012 nog Thunderdome-feesten georganiseerd werden?

Air maxen. Als gabber liep je op wolkjes in de jaren '90, want air maxen, die waren eigenlijk verplicht, zowel voor mannen als voor vrouwen.

Trainingspakken. Een gabber moest zich in de jaren' 90 vooral comfortabel voelen en niets is zo comfortabel als een jogging. Een joggingpak bij voorkeur van Australian of Lonsdale, dat waren de beste gabbermerken.

Kale hoofden. Echte gabbers hadden geen haar. Iedereen leek zo op elkaar wat ongetwijfeld goed was voor het groepsgevoel, het 'gabbers-onder-elkaar' gevoel zeg maar. Regelmatig je kop scheren hoorde er dan ook bij, voor vrouwen waren de zijkanten genoeg. En om geen kou te hebben kon je dan in de winter een witte pet opzetten, op voorwaarde dat je de flap helemaal tegen mekaar boog.


Hakken. De meest herkenbare unieke dansstijl uit de jaren '90, zo typisch voor de gabbers. Het heeft iets weg van keihard stompen op de grond, maar eigenlijk is het echt een kunst. Een kunst waarvoor je over een groot uithoudingsvermogen moest beschikken - al dan niet legaal verkregen - en natuurlijk ook over de juiste muziek, met zoveel mogelijk beats per minuut om volledig los te gaan en dus all the way te stampen op de vloer.