Als je aan iemand vraagt hoe het gaat, is de kans groot dat je als antwoord het woord druk te horen krijgt. We hebben het lastig om alles gedaan te krijgen en komen tijd te kort om alles te doen wat we willen. Nochtans is ons leven al heel wat makkelijker geworden in vergelijking met de voorgaande jaren. Dit zijn 9 dingen waar je nu geen tijd meer mee verliest!

Waarmee verlies jij nu tijd?

1. Een internetverbinding maken

Het is nog niet eens zo lang geleden dat je voor een mailtje lezen zeker een halfuur tijd moest uittrekken. Je internetverbinding was verbonden met je telefoon, je modem knerste en maakte een afschuwelijke herrie en als een of andere gek een afbeelding had geïmporteerd, kon je ervan op aan dat het tien minuten duurde voor je die volledig kon bekijken. Tenzij jij een computer hebt die geïnfesteerd is met virussen zijn die belachelijk lange wachttijden van toen verleden tijd.

2. Een film terugspoelen

De jonkies van nu weten er mogelijk het bestaan niet meer van, maar voor de Blu-ray en DVD keken we nog video op cassettes. De grote zwarte VHS-tapes kon je eindeloos opnieuw bekijken, maar dan mocht je wel niet vergeten ze terug te spoelen. Tegenwoordig ben je maar enkele knoppen verwijderd van een eindeloze filmbibliotheek, die je kan herstarten of pauzeren wanneer je maar wil.

3. Een telefooncel opzoeken

Het is bijna onvoorstelbaar geworden hoe we communiceerden voor het gsm-tijdperk. Je belde vanop je werk of thuis en eenmaal onderweg was je simpelweg onbereikbaar… tenzij je een telefooncel vond in de buurt. Met enkele Belgische franken (!) kon je telefoneren, als je het geluk had een telefoonhokje in je buurt te spotten.

Check ook

4. Een tripje richting bibliotheek om je huiswerk te maken

Tegenwoordig kan je voor je huiswerk terecht op Wikipedia of Google, maar voor het internet zijn intrede deed in de huiskamers moest je de encyclopedieën raadplegen. Dat betekende vaak een tripje richting bibliotheek, tenzij jij een van de 'modernere' gezinnen was met Encarta op een CD-rom.

5. Een fax versturen

Als je denkt aan wat alle technologie van vroeger gemeenschappelijk heeft, dan is het 1 ding: ze maakten allemaal een pokkeherrie. Om een fax te versturen, kon je maar best oordopjes bij de hand hebben en geen al te nauwe deadline hebben. Een document doorsturen, duurde eeuwen. Heel anders dan ons supersonisch snelle mails tegenwoordig!

6. Een kaart ontcijferen

Deed je een tiental jaren geleden een speurtocht in een auto dan was de kans groot dat je er verschillende kaarten aantrof. Frankrijk, België, Nederland… elke chauffeur die geregeld een ritje deed, moest de weg kunnen opzoeken en dan was een kaart geen overbodige luxe. Tegenwoordig zijn al die kaarten vervangen door de GPS, het tijdbesparende apparaatje dat jou moeiteloos naar je bestemming gidst.


7. Je foto's ontwikkelen

Er zijn ongetwijfeld nog (amateur)fotografen die geregeld foto's laten afdrukken, maar voor heel veel mensen zijn analoge camera's, donkere kamers en fotopapier uren laten weken in een chemisch badje niet meer dan een verre herinnering. Jouw foto's maak je online, met je gsm of via je spiegelreflexcamera. Afdrukken komt er heel vaak zelfs niet meer aan te pas, en wil je dat wel dan zijn de printers van nu tegenwoordig zo goed dat je met een velletje fotopapier al een heel eind komt.

8. Je administratie beheren

Je administratie blijft een noodzakelijk kwaad. Maar waar je vroeger overal heen moest, met getypte brieven, pasfoto's, postzegels en je identiteitskaart is nu één keer inloggen voldoende om heel wat paperassen te regelen. Vergeet het bezoekje aan de bank, het postkantoor en het gemeentehuis, met enkele klikken zit je gebeiteld voor het komende jaar.

9. Je telefoonboek raadplegen

Kende je vroeger iemand zijn nummer niet, dan kon je niet even porren op Facebook om het door te geven. Je zocht het op in de telefoongids of je leerde het vanbuiten. Zelfs de eerste gsm's konden niet bijster veel nummers onthouden, dus kon je beter vertrouwen op je eigen grijze cellen of de Gele/Witte Gids.

De technologie heeft ons leven dus heel wat makkelijker gemaakt, dagelijks winnen we enorm veel tijd zonder dat we het doorhebben… in vergelijking met vroeger tenminste. Anderzijds ben je nu net wel wat tijd verloren door dit artikel te lezen. Niet erg? Vul dan ook nog even onze 'Win Tijd'-enquête in. Wij garanderen jou dat het echt niet veel tijd kost, en misschien win je er wel een te gekke prijs mee!