Zit je met een vraag over #StapVoorStapVoorHannelore? Hieronder vind je ongetwijfeld het antwoord!

Wie is Hannelore?

Het verhaal van de 27-jarige Hannelore uit Over Winnaars maandagavond bij VTM liet niemand onberoerd. Hannelore verloor haar beide benen door een treinongeval. Koen Wauters zocht haar op om haar droom – die ze vóór het ongeval al had - waar te maken: de ruïnes van de oude Inca-stad Machu Picchu zien. Samen gingen ze de uitdaging aan en werd het onmogelijke mogelijk. Om de tocht te maken, heeft Hannelore elektronische protheses kunnen lenen. Deze protheses zorgden ervoor dat ze veel meer stapcomfort had, omdat zulke protheses mee bewegen tijdens het wandelen. Zulke protheses zijn wel erg duur en kosten 90.000 euro. 

Wat is crowdfunding?

Crowdfunding, ook wel publieksfinanciering genoemd, is een alternatieve wijze om een project te financieren. Om een project te bekostigen gaan ondernemers in de meeste gevallen naar de bank om een kredietaanvraag te doen en zo een startkapitaal te krijgen. Crowdfunding verloopt echter zonder tussenkomst van de bank, maar zorgt voor direct contact tussen investeerders en ondernemers. Crowdfunding gaat in principe als volgt: een groep of persoon, dat kan zowel een ondernemer als een particulier zijn, wil een project starten, maar heeft onvoldoende startkapitaal. Om dit kapitaal te behalen, biedt hij of zij het project, met het benodigde bedrag, aan, bijvoorbeeld op een platform op het internet. Op die manier kan iedereen, de zogezegde crowd, investeren in het project. Het idee erachter is dat veel particulieren een klein bedrag investeren en dat die kleine bedragen bij elkaar het project volledig financieren. Dit in tegenstelling tot bankkredieten en grootinvesteerders, waarbij er slechts één investeerder een groot bedrag inbrengt.

Wat is het minimum- of maximumbedrag dat ik kan storten?

Er is geen minimum of maximum. Je kan zo veel storten als je wil. 

Hoe kan ik een bedrag storten?

Je kan via Qmusic.be inloggen op het crowdfunding-platform van Hello Bank. Daar log je in met je emailadres of via je Facebookaccount. Vervolgens kan je een bedrag naar keuze overmaken via Bancontact of Visa.

Zijn er andere manieren dan storten?

Voor deze actie is het de bedoeling dat alle bedragen via het crowdfunding-platform, dat je kan vinden op Qmusic.be, worden ingezameld. Op die manier hebben we op elk moment een real time - overzicht van het ingezamelde bedrag. Omwille van veiligheidsredenen kunnen onze dj’s tijdens hun wandeltocht geen cash-giften ontvangen.

Hoelang duurt het voordat jullie zien dat mijn geld gestort is?

Zodra je een bedrag hebt gestort, zal dit meteen zichtbaar zijn op het crowdfunding-platform. Je krijgt een bevestigingsmail nadat de betaling voltooid is. Ook vanuit het buitenland is het mogelijk een bijdrage over te maken via het crowdfunding-platform.

Kan ik enkel als particulier storten of gaat het ook als bedrijf?

Iedereen kan een bedrag storten, zowel particulieren als bedrijven.

Kan ik een fiscaal attest krijgen? Is mijn gift aftrekbaar?

Giften via een crowdfunding-systeem zijn niet fiscaal aftrekbaar voor de schenker. Je kan dus geen fiscaal attest krijgen.

Hoelang duurt de actie?

De actie is afgelopen zodra het bedrag van 90.000 euro via het crowdfunding-platform is ingezameld. Dat kan dus heel lang duren, of net heel kort. Dat hangt van jullie af. J

Waar gaan de dj’s wandelen?

De route die onze dj’s volgen kan je terugvinden op Qmusic.be.

Kunnen/mogen we meewandelen met de dj’s?

De bedoeling is dat onze dj’s blijven wandelen totdat we aan het streefdoel van 90.000 euro geraken. Organisatorisch zijn we er niet op voorzien om andere deelnemers te begeleiden. Om de tocht zo veilig mogelijk te laten verlopen, raden we aan om onze dj’s niet te volgen.

Wordt dit uitgezonden? Waar is het te volgen?

De ganse actie is live te volgen op Qmusic, de online kanalen van Qmusic en via kanaal 39 van Telenet (met oa. sfeerbeelden van momentopnames van de afgelegde route). Daarnaast kan je ook een video verslag bekijken op HLN.be.

Wat gebeurt er als de 90K zijn gehaald? Wat gebeurt er met de overschot en de bedragen die nog aan het binnenkomen zijn? Zijn er andere gerelateerde organisaties waar jullie het geld aan schenken?

Onze ambitie is om het bedrag van 90.000 euro in te zamelen voor Hannelore. Als we er in slagen om meer geld op te halen, dan gaat de overschot naar Project U-Turn. Dat is een organisatie die zich inzet voor mensen met een fysieke beperking.

Hoe en waar wordt het resultaat bekendgemaakt?

Van zodra het bedrag van 90.000 euro behaald is, zal je dat live vernemen via Qmusic, Qmusic.be en onze sociale kanalen.

Kunnen we ook aanspraak maken op zo’n actie/benefiet voor een andere handicap?

Dit initiatief is ontstaan na de massale reacties op het aangrijpende verhaal van de 27-jarige Hannelore uit het VTM-programma Over Winnaars. Met de actie Stap Voor Stap Voor Hannelore willen we in eerste instantie 90.000 euro inzamelen zodat Hannelore voortaan door het leven kan met elektronische protheses. In het geval we erin slagen om een hoger bedrag in te zamelen, schenken we alles boven de 90.000 euro aan Project U-Turn, een organisatie die zich inzet voor mensen met een fysieke beperking.

Uiteraard zijn we er ons van bewust dat er nog heel veel mensen met een handicap gebaat zouden zijn met dergelijke hulp, maar we moeten hier helaas keuzes maken. Vele andere acties voor het goede doel spitsen zich immers ook toe op een specifiek domein. Zo richt Rode Neuzen Dag, de actie van VTM, Qmusic en Belfius haar pijlen op jongeren met psychische problemen. Dat neemt niet weg dat er ooit een andere doelgroep aan bod kan komen. We kunnen elk initiatief om iemand verder te helpen enkel toejuichen!