Volgende week keren we terug naar de 90's met de Top 500 van de 90's. Daarom staat een van dé grootste Belgische bands van de 90's deze week centraal: Clouseau!

Een dikke 20 jaar geleden stonden Koen en Kris op heel veel posters in Vlaamse meisjeskamers. Ze waren groot in de Nineties, maar ook in de Zeroes en ook nu blijft Clouseau één van de meest populaire bands van ons land.

Speciaal voor deze Saturday Night Special checkte An bij Koen Wauters wat welke artiesten hem inspireren en wat zijn lievelingsnummers zijn:

Enkele jaren geleden ging VTM op zoek naar de hoofdrolspeler voor Domino, de musical die rond de liedjes van Clouseau draait. De winnaar van het programma werd Alexander Metselaar. Hij stond in het voorjaar van 2012 op de planken in de Antwerpse Stadschouwburg met Domino, de musical die gaat over een jonge vrouw die in de volkswijk Swentibold woont.


Clouseau werd in 1984 opgericht door Bob Savenberg. Die gaf de band ook z'n naam want in die tijd werkte Bob voor de lokale radio in St-Genesius-Rode. Hij imiteerde daar vaak dat typsche accent van inspecteur Clouseau uit de Pink Panther films. Dat leverde hem in de studio dan ook de bijnaam 'Clouseau' op en later werd dat dan ook de naam van de groep waar Bob bij drumde.In 1996 stapte Bob uit Clouseau om solo verder te gaan en werd hij manager van oa Vanda Vanda, Katja Retsin, Staf Coppens en Natalia. Natalia die trouwens ook onrechtstreeks ontdekt werd door Koen en Kris Wauters, want die 2 presenteerden natuurlijk ook die allereerste Idool in 2003 waar Natalia tweede werd. Haar auditie klonk toen zo:


Dit jaar sturen wij Laura Tesoro, de poulain van Koen Wauters, naar het Eurovisiesongfestival. Maar wist je dat Clouseau zelf ooit nog deelnam aan die wedstrijd? In 1991 was dat, toen Clouseau de Belgische inzending was met Geef Het Op. Ze zagen hun deelname aan het festival vooral als een kans om Europees door te breken, en ook het Belgische publiek verwachtte heel veel van hun deelname, maar die hoge verwachtingen hebben ze daar jammer genoeg niet kunnen inlossen. België eindigde toen op de 16e plaats. Clouseau eindigde 16de op 22 deelnemers.


Afscheid Van Een Vriend uit 1992 neemt toch wel een speciale plaats in in het repertoire van Clouseau. Kris Wauters vertelde ooit dat het op hun website al sinds jaar en dag het populairste Clouseau nummer blijkt te zijn, maar ondertussen is Afscheid Van Een Vriend ook een nummer geworden dat je vaak hoort op begrafenissen. Koen heeft het nummer geschreven voor een van z'n beste vrienden. Een vriend die nog steeds leeft trouwens, maar die de ziekte van Crohn heeft. Koen wou hem met dit nummer wakker schudden, hij wou hem duidelijk maken dat hij het wat kalmer aan moest doen in plaats van het steeds bonter te maken. Voor dit nummer had hij zich dus voorgesteld dat die vriend gestorven was, hij had zich helemaal ingeleefd in het idee van "ja we gaan hem hier begraven he". Toen Clouseau Afscheid Van Een Vriend voor het eerst speelde was die vriend er trouwens bij. Hij hield tot het eerste refrein uit en liep toen naar buiten. De opzet heeft dus gewerkt, de boodschap kwam over. Die vriend leeft gelukkig nog steeds en Koen is ondertussen ook peter van zijn kind geworden.


Daarnaast schreef Koen ook ooit een nummer voor Netse, zijn overleden hond.


Koen en Kris zijn trouwens ook heel graag geziene gasten hier bij ons op Q, ze komen regelmatig eens langs voor een specialleke. Zo brachten ze eind vorig jaar een cover van Thinking Out Loud van Ed Sheeran. Zij maakten er Neem Me Nu van.
Clouseau komt vaak langs bij Qmusic. En vorig jaar brachten ze een cover van Ed Sheeran. Ze maakten een Nederlandse versie van Eds Thinking Out Loud. Hoe dat klonk laat ik je zo meteen horen, na het origineel.