Maandag bereikte ons het droevige nieuws dat we afscheid moesten nemen van David Bowie. Vorige zondag overleed hij aan kanker. Heel onverwacht, want bijna niemand wist dat David al een tijdje ziek was. David laat ons een geweldige muzikale erfenis na. Daarom eren we hem deze week in Saturday Night Special.

De vrijdag voor zijn overlijden bracht David Bowie op z'n 69e verjaardag nog zijn nieuwe album Blackstar uit, en ook een nieuwe single Lazarus. Als je dat nummer nu beluistert, krijg je daar toch een wrang gevoel bij want het lijkt alsof hij z'n eigen dood aankondigt. Zo zingt hij : "Look up here/I'm in heaven/I've got scars that can't be seen." En dan: "Oh I'll be free/Just like that blue-bird/Ain't that just like me?" En nog meer: in de videoclip voor Lazarus zie je Bowie op een sterfbed liggen. Helaas een profetisch nummer dus.

David Bowie was meer dan 52 jaar actief in de muziekwereld. Hij maakte en speelde mee in heel wat films, hij schilderde, verdiepte zich in kunst én hij was ook thuis in de modewereld. Om de paar jaren kregen we ook een heel niéuwe Bowie te zien. Hij was een echt stijl- en popicoon.

Bowie heeft in zijn carrière met heel wat grote artiesten samengewerkt. Een daarvan is Mick Jagger van The Rolling Stones. Die schreef maandag op Twitter: "David is altijd een inspiratiebron geweest, hij was echt. Hij was wonderbaarlijk schaamteloos in zijn werk. We hebben samen zo veel goeie tijden meegemaakt. Hij was mijn vriend, ik zal hem nooit vergeten."


Samen maakten David Bowie en Mick Jagger het nummer Dancing In The Street.

Ook in ons land treurden heel wat fans om het overlijden van David Bowie. Een van zijn beroemde bewonderaars is Jasper Steverlinck. Toen die in 2002 even een break nam van Arid om z'n solocarriere van de grond te stampen, scoorde hij meteen een grote hit met een David Bowie cover. Zijn versie van Life On Mars stond in 2003 maar liefst 8 weken op 1 in de hitlijsten. Enkele maanden geleden kwam Jasper Steverlinck die versie nog spelen bij Dauwe & Vancoillie.

Sam en Heidi belden afgelopen maandag met Jasper. Hij vertelde hen dat er dankzij die cover eigenlijk heel veel jonge mensen David Bowie leerden kennen.

Ook Nirvana, de band van Kurt Cobain, was een grote fan van David Bowie. Zij coverden The Man Who Sold The World tijdens hun legendarische MTV Unplugged concert in 1993.

In 1983 schreef David Bowie samen met Iggy Pop het nummer China Girl.

Bowie en Iggy Pop werkten in de jaren '70 nauw samen. David vluchtte in 1976 zwaar verslaafd aan de cocaïne vanuit de drugsscene in LA naar Berlijn, dat toen nog verdeeld werd door de Berlijnse muur. Hij leidde er een betrekkelijk anoniem leven, woonde in een appartementje boven een autogarage en ging eten in het lokale arbeiderscafé. Niet lang daarna werd hij dus ook vergezeld door Iggy Pop die naar Berlijn was gekomen om z'n eigen heroïneprobleem aan te pakken. In die periode heeft Bowie 2 van Iggy's albums geproducet, Lust For Life en The Idiot. Iggy Pop maakte ook een eigen versie van het nummer China Girl.

In Berlijn maakte David Bowie 3 platen: Low, Heroes en Lodger. Daarnaast werkte hij in 1981 samen met Freddie Mercury van Queen. Samen maakten ze het legendarische duet Under Pressure. Het nummer is eigenlijk heel simpel ontstaan tijdens een jamsessie die David en Freddie samen hadden en is gebaseerd op een vroegere Queen versie van het nummer met de titel Feel Like. Een keer Bowie betrokken werd, kreeg het de werktitel People on Streets, om daarna officieel Under Pressure genoemd te worden.

De baslijn van dit nummer groeide trouwens ook uit tot een enorm populair deuntje. Rapper Vanilla Ice gebruikte het bijvoorbeeld voor zijn hit Ice Ice baby en in 2005 verkoos het blad Stylus hem tot de beste baslijn aller popnummers!

Bowie was een heel sociaal geëngageerd persoon en een goede vriend voor diegenen die hem persoonlijk mochten kennen. Zo schreef Tina Turner afgelopen week op haar Facebookpagina: "Er zit een gat in mijn hart. David was niet alleen een grote steun voor me tijdens mijn carrière, hij was ook een heel speciaal persoon in mijn leven. Een Icoon. Een niet te vervangen liefdevolle vriend. Ik mis hem verschrikkelijk".

“A piece of my heart has broken. Not only was David a passionate supporter of my career but more importantly a very...

Posted by Tina Turner on Tuesday, January 12, 2016

Tina Turner en David Bowie namen in 1984 samen het duet Tonight op, wat haar een nummer 1 hit opleverde. Tina Turner stond ook regelmatig op het podium met haar goede vriend David Bowie, zo brachten ze bijvoorbeeld samen deze Let's Dance.

IN 2014, twee jaar geleden, won David Bowie de Brit Award voor Best British Male. Hij ging de prijs niet zelf ophalen, hij liet topmodel Kate Moss dat doen. Zij speechte in zijn naam, hij bedankte iedereen voor de award en voegde er een klein politiek statement aan toe. Hij pleitte ervoor dat Schotland tegen de onafhankelijkheid zou stemmen. Kate had ook de Ziggy Stardust konijnenoutfit aan, een uniek stuk, enkel eerder door David Bowie gedragen.

Afgelopen maandag brachten Marcia Bwarody en Sean Dhondt in The BSMNT een ode aan David Bowie met de Bowie Top 10. Op 1 stond Bowies fantastische Heroes. De volledige lijst kan je hier herbekijken.