Prairiewoelmuizen kennen troost. Als zo'n klein knaagdier gestresst het hok binnenkomt, wordt hij uitgebreid gelikt en gevlooid door een familielid of partner. Daardoor verdwijnt de stress. Dat blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek.

Reden genoeg voor Sam & Heidi om op zoek te gaan naar de 5 beste manieren om iemand te troosten.

Eten. Zorg voor comfort food, het woord zegt het zelf. Food dat voor comfort zorgt en dat wil je als je getroost moet worden. Doet het altijd goed: eten waarbij je niet echt moet kauwen. Voedsel dat naar binnen glijdt. Ideaal als je met een krop in je keel zit en niet goed kan slikken. Denk aan soep, chocolade of ijsjes, veel ijsjes.

Luisteren. Soms is dat moeilijk, want de meeste mensen praten liever dan luisteren. Maar om iemand te troosten hou je best zelf je mond en laat je de andere praten. Minimaliseer het verdriet niet en ga ook geen ongevraagde raad geven. Hou je oren gewoon open, luister en niet met je ogen draaien, alleen begripvol knikken.

Cadeautjes geven. Want wie wordt er niet opnieuw vrolijk als je een cadeautje krijgt?

Knuffelen. De spreekwoordelijke schouder om op te huilen kan wonderen verrichten, en ook een dikke knuffel kan deugd doen. Volgens sommige zijn massages ook ideaal om te troosten. En seks. Veel seks. Best wel even checken bij de persoon die getroost moet worden. Da's een belangrijke nuance.

Muziekje opzetten. Niks zo zalig als muziek opzetten die je begrijpt. Ken je iemand die steun en troost nodig heeft, voorzie dan passende muziek. Zorg dus voor muziek waardoor de verdrietige persoon zich kan wentelen in verdriet, of ga net voor oppeppende muziek waardoor het leven weer kleur krijgt. Bij liefdesverdriet werkt naar het schijnt nog altijd 'I will survive' of 'Ik leef niet meer voor jou' van Marco Borsato en dan brullen maar, liefst met de muziek.