De hele week staat de leerkracht al in de kijkers tijdens You Make Us Play. Ben jij een heer en meester in de klas, maar heb je geen idee welke platen je vrijdag graag wil horen tijdens de ultieme playlist van de leerkracht op Qmusic? Put dan inspiratie uit deze artiesten, die op hun beurt inspiratie vonden in hun schooltijd!

Alice Cooper

Alice Cooper deelde dit nummer in de zomer van 1972 toen de vakantie net begon. Sindsdien is het een anthem geworden voor de hele schoolgaande jeugd. Toegegeven, nu nog niet meteen van toepassing, maar dat refrein kan je wel altijd loeihard meebrullen en laat dat nu net een geweldige pauze zijn!

Pink Floyd

Roger Waters schreef dit nummer over het onderwijs na zijn eigen rampzalige schooltijd op de Cambridgeshire School for Boys. De bassist van Pink Floyd kreeg het idee dat de leerkrachten vooral de jongeren stil wilden houden in plaats van ze te onderwijzen. Hij pende dit protestlied en liet een jongenskoor het ondertussen legendarische refrein inzingen. Toch wil Waters niet zeggen dat school nutteloos is: "Ik ben enorm pro-onderwijs! Maar mijn opleiding was heel erg controlerend. Het nummer is bedoeld als een vorm van rebellie tegen de mensen die macht over je hebben en fout zijn. Daar mag je zeker tegen ingaan."

Sam Cooke

Hij mag dan niet bijster goed zijn geweest op de schoolbanken, maar de charismatische Sam Cooke wist wel hoe hij de vrouwtjes moest verleiden! Schijnbaar zei hij tegen tal van vrouwen die hij net ontmoette, dat hij een nummer voor hen had bedacht om het vervolgens als serenade te brengen. Hoeveel vrouwen hij daarmee in bed heeft weten lokken, is niet geweten, maar zo zie je maar dat inspiratie putten uit je schooltijd geweldige gevolgen kan hebben!

The Jackson 5

Voor Michael Jackson in z'n eentje de wereld veroverde als de King of Pop, deed hij het met zijn broers als The Jackson 5 en The Jacksons. Het alfabet en de schoolbanken vormden de inspiratie voor de ongelofelijk leuke motown-hit ABC. "I'm gonna teach you all about love, dear", zingt een jonge MJ met schattig afrokopje.

The Ramones

The Ramones schreven Rock 'N' Roll High School voor de gelijknamige film, over een student die een rebellie leidt tegen de schooladministratie. Het hoofdpersonage schrijft een nummer en krijgt The Ramones zover het te brengen op school, waarna ze gezamenlijk de school laten ontploffen! De film is uitgegroeid tot een culthit onder muziekliefhebbers en Joey Ramone vermeldde later in interviews dat de boel opblazen best wel angstaanjagend was: "We mochten ons niet omdraaien omdat we anders de opnames zouden verknoeien en uiteraard konden we die niet opnieuw doen als de set eenmaal was afgebrand. Toen we uiteindelijk omkeerden zagen we dat de school was gereduceerd tot een hoopje as."

In deze Rock & Roll High School van The Ramones zit trouwens ook een kleine knipoog naar Sam Cookes 'Wonderful World'. Zo zingt Sam als eerste zin: "Don't know much about history", terwijl Joey "I don't care about history" zingt. Zo zie je maar, je muziekgeschiedenis kennen, kan wel helpen om vette hits te scoren!