De Nederlandse singer-songwriter Dotan boost al enkele jaren zijn eigen populariteit op social media

Uit uitgebreid onderzoek van de Volkskrant blijkt dat Dotan zo'n 140 verzonnen fanprofielen (op Facebook, Instagram en Twitter) gebruikt op social media om zichzelf als zanger en persoon de hemel in te prijzen. Deze accounts liken zijn posts en geven complimenten in de reacties of zetten kritische journalisten op hun plaats. Maar daar blijft het niet bij.

Er blijken zelfs hele verhalen verzonnen te worden rondom de zanger, verhalen waaruit blijkt wat een sympathieke artiest Dotan is. Verhalen over een zieke fan, Aron Leegwater, die hij een hart onder de riem stak na een optreden, of over een jonge fan die in het vliegtuig naast hem zat en al zijn liedjes meezong. 

Extra pijnlijk is dat Dotan vorig jaar in Nederland het gezicht was van een campagne die pleitte voor eerlijke en ongefilterde verhalen op social media te delen. 

De voormalig assistente van Dotan geeft toe verantwoordelijk te zijn voor minstens 40 van de 140 valse profielen, maar zou dit enkel in opdracht van Dotan zelf gedaan hebben, en beweert daar ook een mail van te kunnen voorleggen. Wie de overige profielen aangemaakt zou hebben, weet ze naar eigen zeggen niet, zo staat in de Volkskrant.  

Dotan ontkende eerst van de profielen te weten, maar geeft nu in een - intussen verwijderde - emotionele video op Facebook toe dat hij gebruik heeft gemaakt van nepprofielen op sociale media om zijn muziek te promoten. Hij zegt daar achteraf 'veel spijt' van te hebben. "Ik was te naïef en veel te ambitieus."