Danser en schrijver Ish Ait Hamou schreef een fb-post naar aanleiding van de terreurdreiging. Hij wou daarmee zijn eigen gevoelens even delen met zijn Facebookvrienden. Het artikel lees je hieronder:


Beste Angst

Je bent zeer overtuigend. Je bent heel aanwezig. Je gluurt over ons als een schaduw over het land. Je ontneemt onze kracht die in staat is om iets in vraag te stellen. Je hebt ons allen in jouw muil beet. Scherpe tanden die diep in het vlees snijden. Je bent sluw en slim. Je weet tot wat een mens in staat is wanneer zijn eigen leven onder dreiging is. Je doet aarzelen en twijfelen. Je doet ons trillen zoals geen ander. Een bevolking gevoed door angst is geen bevolking meer maar amper een menigte die alle vorm van bewustzijn verloren heeft en dat weet je al te goed. Je lacht ons uit wanneer wij beter werk verrichten dan jou zelf. Hoe ironisch. We klonken als unieke en sterke stemmen maar nu enkel als jouw echo, jouw versterker. Hoe luider hoe beter, zolang er maar geen rust is want je haat rust. Rust leidt naar stilte en stilte naar rationaliteit. Maar dat wil je niet, dat zou jouw vlam uitdoven. Je hebt onderweg goede partners gevonden, een coalitie van verschillende mensen die je steunen, gebruiken en heel vaak misbruiken. Sommigen onder hen zijn de meest voor de hand liggende en anderen de meest verrassende.

Jouw stroom is sterk en wij kunnen niet allemaal zwemmen maar de zwemmers onder ons zullen de stroom doen keren. Ik heb ze gezien. Ik heb ze ontmoet. Hun harten zijn zacht, hun woorden zijn scherp en hun intelligentie is krachtig. Hun moed kent geen grenzen. Ze vermenigvuldigen zich, steeds meer en meer. Zij zullen met hun adem jouw rivier droogblazen.

Zij zijn diegenen die jouw betovering zullen doorbreken.

Zij zullen ons laten inzien dat jij niet nodig bent voor een betere wereld. Dat idee van jou is maar een illusie.

Beste Angst, jouw dagen zijn geteld.

Ish Ait Hamou