Vanaf vandaag, twee weken lang, presenteert Jolien "Generation Stronger". Samen met de Rode Neuzen Dag-ambassadeurs praat ze openlijk over fysieke, mentale en sociale problemen. Dat dat belangrijk is, heeft Jolien een tijdje geleden zelf ook ondervonden. Ze was een tijdje niet meer te horen op Q nadat ze een mentale blokkade kreeg. 

Hieronder vertelt ze zelf haal verhaal:

't Is ondertussen al anderhalf jaar geleden. Het voelt dus een beetje raar om er nu terug naar te kijken omdat er ondertussen zo veel is gebeurd en ik helemaal anders in het leven sta nu. Maar ik wil absoluut niet ontkennen dat er een moment in mijn carrière was waarop ik het echt niet meer zag zitten.

Ik zeg bewust carrière, want voor de rest ging alles eigenlijk wel vlotjes: een heerlijke relatie, toffe vrienden, een begripvolle familie en supporting collega's: mooi leventje wel, hoor. Maar als je voelt dat je je elke dag naar je werk moet slepen, dan is dat toch een teken aan de wand.

Ter compensatie ga je dan - typisch - afleiding zoeken en die vond ik ook: tv-werk, festivals, sociale media en heel veel dj'en. Lange nachten, weinig slaap. En daarbovenop elke dag een radioprogramma dat - achteraf gezien - helemaal niet bij me paste, dan kan het al eens voelen alsof je een berg over moet en niet vertrekt vanop zeespiegelniveau, maar vanuit een diep diep dal.

Toen blokkeerde ik. Ik wist niet meer hoe ik radio moest maken. Ik wilde het misschien zelfs helemaal niet meer. De schoonste job van de wereld, die voor mij ineens de vreselijkste job van de wereld werd en die ik gewoon niet meer kòn uitoefenen.

Ik nam een korte radiopauze waarin ik de vrijheid kreeg om andere dingen te doen. M'n creativiteit te gebruiken, de afwisseling te zoeken waar ik zo naar snakte en de opdrachten aan te nemen waar ik gelukkig van werd. Want er moesten professionele knopen worden doorgehakt.

Deed ik ook. Met de hulp van alle heerlijke mensen die ik hierboven al vermeldde én van de psycholoog. Want die mensen kijken met zo een andere blik naar je situatie. Vanuit een objectieve hoek, met de focus op jou en op je herstel. Ik weet dat het niet voor iedereen is, maar ik zou het toch iedereen aanraden. Praten helpt. Daarom vind ik het zalig om m'n schouders te kunnen zetten onder een programma voor Rode Neuzen Dag: "Generation Stronger".

We gaan de komende twee weken praten en lachen en misschien huilen en luisteren en goede muziek draaien. Speciaal voor en mét de jongeren én met alle Rode Neuzen Dag-ambassadeurs.

Opdat jongeren weten dat iedereen al eens struggelt en dat er mensen zijn die je daarbij kunnen begeleiden. Opdat we met Rode Neuzen Dag de schaamte en het taboe rond mentale gezondheid een stukje de wereld uit kunnen helpen. En opdat de volgende generatie sterker wordt en klaar is voor hun toekomst.

Liefs,
J.