Ken jij Loïc Van Impe al? Na de zomer wordt hij vaste kok bij VTM. Onze Loïc kon hem nu al strikken om zijn meest zomerse brunchrecepten met jullie te delen. Check ze allemaal hieronder!

RECEPT 9: Deviled eggs

INGREDIËNTEN:

  • 12 BIO eieren 
  • 1 koffielepel mosterd
  • 200 ml neutrale olie (druivenpit of koolzaad)
  • Peper
  • Zout
  • Bieslook
  • Cayennepeper
  • Gerookt paprikapoeder

RECEPT:

    • Eitjes 7 tot 8 minuten koken (niet hardgekookt)
    • Afkoelen, pellen, overlangs snijden, eigeel uithalen
    • Eigeel kneuzen en op smaak brengen tot smeuïge massa met mayo, eigeel, cayenne, bieslook, gerookt paprikapoeder, peper en zout.
    • De halve eieren vullen met de eigeelbereiding

Recept 8: Rabarber en frangipanetaart

INGREDIËNTEN:

  • 1 rol kruimeldeeg of zanddeeg
  • Enkele stengels rabarber
  • 300 gr rietsuiker
  • 100 gr boter
  • 1 ei
  • 100 gr amandelmeel
  • Zout
  • 100 gr amandelschilfers
  • Poedersuiker
  • Verse munt

RECEPT:

    • Zoet kruimeldeeg maken met 250gr bloem, 100gr boter, 100gr suiker, 2 eieren en een snuifje zout (of kopen in supermarkt)
    • Snijd rabarber in kleine stukken en meng met suiker totdat alle stukjes rabarber goed bedekt zijn met suiker
    • Maak het frangipanebeslag met 100gr boter, 50gr suiker, 1 ei, 100gr amandelmeel en een snuifje zout.
    • Bak het kruimeldeeg blind in een lage taartvorm aan 180°C gedurende een tiental minuten (zonder garnituren op). Eens het krokant en voorgebakken is, kan de rabarber erbij. Voeg daarna het franginebeslag in dotjes toe.
    • Bak de taart gedurende een twintigtal minuten in een oven van 180°C. Werk af met verse munt en amandelschilfers.


Recept 7: Verloren brood met spek en ahornsiroop

INGREDIËNTEN:

  • 1 ongesneden rechthoekig brood (lichtgrijs)
  • 3 eieren
  • 150 gr ongeraffineerde rietsuiker
  • 200 ml volle melk
  • Zout
  • Fijngesneden gerookt ontbijtspek
  • 100 ml ahornsiroop
  • 100 gr Belgische blauwe bessen

RECEPT:

    • Snijd dikke boterhammen van een oud brood en dompel ze in een mengsel van losgeklopt ei, suiker en melk. 
    • Bak het verloren brood in boter op een middelmatig vuur totdat het mooi goudbruin is.
    • Bak ondertussen wat ontbijtspek in een pan zonder vetstof totdat het super krokant is.
    • Plaats het spek op het verloren brood en werk af met ahornsiroop
    • Neem een pilletje tegen vernauwde aders

Recept 6: Yogurt, granola en vers fruit

INGREDIËNTEN:

  • 200 gr volle yogurt 
  • Een handvol pompoenpitten
  • Een handvol havermout
  • Een handvol zonnebloempitten
  • Een handvol geroosterde sesamzaadjes
  • Een handvol amandelen
  • Een handvol lijnzaad
  • Een eetlepel venkelzaad
  • 100 gr ongeraffineerde rietsuiker
  • 100 gr honing
  • Meloen
  • Witte druiven
  • Frambozen (enkel als ze Belgisch zijn)
  • Aardbeien (enkel als ze Belgisch zijn)
  • Andere rode bessen (enkel als ze Belgisch zijn)
  • 1 limoen

RECEPT: 

    • Zomerfruit (aardbeien, framboos, stekelbes, meloen, druif, …) op smaak brengen met vanille, limoenzeste, limoensap en een beetje honing
    • Pompoenpitten, haver, rietsuiker, venkelzaad, honing, zonnebloempitten, sesam, amandelen en lijnzaad roosteren in de oven tot krokant


Recept 5: Salade met boerentenen, granaatappel en halloumi

INGREDIËNTEN:

  • 1 blik boerentenen (grote witte bonen)
  • 250 gr spinazie
  • 1 pakje halloumi
  • 1 granaatappel
  • Olijfolie
  • 1 citroen
  • Platte peterselie
  • Munt
  • Ras el hanout
  • Honing
  • Witte wijnazijn
  • Peper
  • Zout

RECEPT:

    • Gril de halloumi in een grillpan zonder vetstof gedurende een vijftal minuten op een middelhoog vuur.
    • Voor de vinaigrette meng je fijngesneden platte peterselie en munt met een scheutje witte wijnazijn, olijfolie en een koffielepel honing. Kruid bij met een koffielepel ras el hanout en een snuifje peper en zout. Meng goed.
    • Meng de boerentenen, spinazie en granaatappelpitjes onder elkaar in een groot bord met de vinaigrette.
    • Scheur de gegrilde halloumi en dresseer over de salade. Werk af met nog wat versgeraspte zestes van citroen


Recept 4: Pistolets deluxe

INGREDIËNTEN VOOR DE PORCHETTA PISTOLET:

  • 1 witte vloerpistolet
  • 10 gr verse truffel (indien te moeilijk te vinden: ingelegd in bokaal of blik)
  • 100 gr gezouten boter
  • 150 gr porchetta (liefst slager)
  • 50 gr gezouten pistachenoten

INGREDIËNTEN VOOR DE CHOCO EN BANAAN TOAST:

  • 1 briochebrood
  • Boter
  • Donkere chocoladepasta (of Nutella)
  • 2 bananen
  • Een handvol hazelnoten
  • 50 gr puur cacaopoeder

RECEPT PORCHETTA PISTOLET:

    • Hak 10 gr truffel zo fijn mogelijk en meng onder 100 gr gezouten boter op kamertemperatuur.
    • Snijd de vloerpistolets open en bestrijk ze rijkelijk met truffelboter. Doe er flinterdunne sneetjes porchetta op en werk af met wat grofgehakte pistachenoten.

RECEPT CHOCO EN BANAAN TOAST:

    • Snijd een dikke toast van briochebrood en rooster het krokant in een broodrooster.
    • Snijd ondertussen de bananen in dunne plakjes en rooster een handvol hazelnoten in een droge pan op een middelmatig vuur gedurende enkele minuten.
    • Smeer de toast in met chocoladepasta, schik de sneetjes banaan erop en plaats wat geroosterde hazelnoten erbovenop.
    • Als finishing touch gaat er nog een beetje puur cacaopoeder over de toast voor een intense chocoladesmaak



Recept 3: Clafoutis met rode bessen

INGREDIËNTEN:

  • 3 BIO eieren
  • 250 ml volle melk
  • 100 gr ongeraffineerde rietsuiker
  • 100 gr bloem
  • 50 gr ongezouten boter
  • 150 gr Belgische frambozen
  • 150 gr Belgische braambessen
  • 150 gr Belgische rode bessen
  • Basilicum
  • Poedersuiker
  • Limoen
  • Zout
  • Boter

RECEPT:

    • Marineer één derde van de rode bessen met wat zestes en sap van limoen en fijngesneden basilicum. Meng goed en laat 10 minuten marineren.
    • Meng voor het beslag van de clafoutis 100 gr ongeraffineerde rietsuiker, 100 gr bloem en een snuifje zout. Voeg de eieren, melk en boter toe. Meng tot een glad beslag.
    • Verwarm een gietijzeren pan op een middelmatig vuur en laat een klontje boter schuimig worden. Giet dan het beslag in de pan zodat deze half gevuld is. Sprenkel wat rode bessen over het beslag en bak een tweetal minuten aan. Plaats daarna de pan in een voorverwarmde oven van 180°C en laat de clafoutis ongeveer 5 minuten bakken totdat het mooi goudbruin is en dat er geen rauw deeg meer te zien is.
    • Werk de clafoutis af met de gemarineerde rode bessen, eventueel nog enkele verse niet gemarineerde rode bessen en wat poedersuiker.


Recept 2: Rösti met gerookte zalm, zure room en mosterd

INGREDIËNTEN:

  • 1 bloemige aardappel (bintje)
  • 100 gr gerookte zalm (best mogelijke kwaliteit kopen)
  • 100 gr zure room
  • 1 eetlepel graanmosterd
  • Bieslook
  • Mosterdkers
  • Witte wijnazijn
  • Olijfolie
  • Peper
  • Zout

RECEPT:

    • Spoel de aardappel, rasp grof en breng op smaak met peper en zout. Bak hoopjes geraspte aardappel in hete olijfolie in een antikleefpan op een middelmatig vuur gedurende 5 minuten per kant. Laat het overtollige vet uitlekken op een beetje keukenpapier.
    • Breng wat zure room op smaak met een eetlepel graanmosterd, peper en zout.
    • Schik de rösti op een bord met daarboven flinterdunne sneden gerookte zalm en werk af met wat zure room. Als laatste mag er wat fijn versnipperde bieslook over gestrooid worden

Recept 1: Mimosa met bloedappelsien

INGREDIËNTEN:

  • 4 bloedappelsienen
  • 1 fles Chant d’Éole Brut (Belgische schuimwijn) OF prosecco
  • 150 gr ongeraffineerde rietsuiker

RECEPT:

    • Rasp de zestes van één bloedappelsien en voeg ze toe aan een kopje suiker. Mix de suiker en zestes fijn in een blender zodat je een homogene en superfijn poeder verkrijgt.
    • Pers vier bloedappelsienen, bevochtig de buitenranden van een champagneglas met het sap en dop in de appelsiensuiker zodat er enkel suiker is aan de buitenkant van het glas. 
    • Vul de helft van het champagneglas met sap en voeg schuimwijn toe totdat het glas vol is.
    • Werk eventueel af met een schijfje gedroogde bloedappelsien (zelf dehydrateren in een voedseldroger of kopen in delicatessenzaak).