De hele week lang hoor je naar aanleiding van Valentijn tussen 22u en middernacht 'Sekspraat' met Jana, een programma waarin open en zonder taboes over seks en seksualiteit gepraat wordt. 

Zo ging het maandag al over single zijn en al dan niet behoefte hebben aan seks, gisteren hadden Jana en seksuologe Chloé De Bie het over relaties en hoe je je seksleven spannender kan maken. 

Vandaag is het voor Jana een heel persoonlijke en bijzondere Sekspraat. En daar laten we Jana zelf over aan het woord: 

"Het thema waar we het nu over gaan hebben is een thema dat voor mij heel belangrijk is, dat mij heel nauw aan het hart ligt. We gaan het vandaag hebben over onzekerheden, over hoe onzekerheden je seksleven kunnen bepalen. En een van mijn grootste onzekerheden is het feit dat ik transgender ben.

Transgender zijn betekent voor mij dat mijn genderidentiteit, hoe ik mij voel, niet overeen kwam met het lichaam waarin ik geboren werd en de verwachtingen die daarbij kwamen kijken. En dat ik daar iets aan gedaan heb. Dat ik gekozen heb om te beginnen leven als de persoon die ik echt ben, als vrouw. En dat ik daar ook lichamelijke stappen in heb gezet.

Dat is ondertussen bijna 4 jaar geleden dat dat proces afgerond is voor mij. Ik ben er in het laatste jaar van mijn middelbaar aan begonnen, ik was toen 17. En na veel psychologische hulp, hormonen en gesprekken met chirurgen heb ik dan in augustus 2017 een geslachtsbevestigende operatie gedaan. En dat heeft mij gered.

Dat was een heel heftige periode en ik had altijd gedacht dat als die transitie volledig afgerond zou zijn ik ook lichamelijk me helemaal comfortabel zou voelen. Maar dat bleek niet zo te zijn.

Blijkbaar hebben vrouwen, zelfs als ze een volledig vrouwelijk lichaam hebben toch nog altijd veel complexen, dus ja daar zit ik dan ook mee. ;-)

Ik heb vroeger altijd heel open over mijn transitie gepraat, over het feit dat ik een trans vrouw ben. Al mijn vrienden weten dat, de collega’s hier bij Qmusic weten dat ook, en iedereen gaat daar heel respectvol mee om. Maar naar de buitenwereld toe ben ik op een bepaald punt terug in de kast gekropen. Ik heb een paar niet zo fijne dingen meegemaakt waardoor ik mijn trans zijn ben beginnen verstoppen, me er zelfs voor schamen. En dat heeft ervoor gezorgd dat ik van een onderwerp dat voor mij echt heel belangrijk is, een taboe heb gemaakt.

En laat dat nu toevallig zijn waar Sekspraat, het programma dat je nu hoort bij Q over gaat. Taboes doorbreken, praten over dingen die heel vaak als een taboe gezien worden en te leren van elkaar door eerlijk te zijn, te luisteren naar de verhalen van anderen en zelf je eigen verhaal te vertellen.

En vandaag gaat de uitzending daar over. Over onzekerheden, als seksbeleving voor jou een beetje anders is. En daarom heb ik dus besloten om er vandaag met jou heel eerlijk en heel open over te praten. Ik voel dat ik daar klaar voor ben. Ik voel dat ik er klaar voor ben om dat deel van mijn identiteit terug iets van mezelf te maken en daar trots op te zijn. 

Maar ik wil vooral dat je blijft onthouden dat ik nog altijd gewoon die Jana van de laatavond ben, met haar verschrikkelijk slechte moppen en goeie muziek."