Het dak ging er af in de Ziggo Dome in Amsterdam, waar zondagavond voor de 20ste keer de MTV EMA uitgereikt werden. De jaarlijkse Europese awardshow van MTV streek dit jaar neer in Nederland en bracht 's wereld grootste artiesten naar Amsterdam.

De belangrijkste award van de avond ging naar Miley Cyrus, die voor haar clip Wrecking Ball de Best Video Award (al blowend) in ontvangst nam. De Amerikaanse zangeres opende twerkend de awardshow met We Can't Stop en zong later ook Wrecking Ball live.

Katy Perry zong haar laatste single Unconditionally en mocht de award voor Best Female mee naar huis nemen. Best Male was de afwezige Justin Bieber, die via een videoboodschap zijn fans bedankte.

Wel aanwezig was Bruno Mars, die naast optreden ook de award voor Best Song in ontvangst nam voor zijn hit Locked Out of Heaven. Boyband One Direction bedankte via een videoboodschap de fans voor de Best Pop Award en Macklemore & Ryan Lewis deden hetzelfde voor hun Best New Act Award.

De award voor Best Electronic ging naar de Zweedse dj Avicii. De Nederlandse dj Afrojack trad live op met Snoop Dogg. Andere optredens waren er van o.a. Robin Thicke, Kings of Leon, Eminem en The Killers. Het Zweedse duo Icona Pop sloot met I Love It de show af.

WINNAARS

Best Look: Harry Styles
Best Video: Miley Cyrus - 'Wrecking Ball'
Biggest Fans: Tokio Hotel
Best Live: Beyonce
Best World Stage: Linkin Park
Best Song: Bruno Mars - 'Locked Out Of Heaven'
Best New Act: Macklemore & Ryan Lewis
Best Hip Hop: Eminem
Best Electronic: Avicii
Best Rock: Green Day
Best Pop: One Direction
Best Alternative: 30 Seconds To Mars
Best Female: Katy Perry
Best Worldwide Act: Chris Lee (Li Yuchun)
Best Male: Justin Bieber
Global Icon: Eminem