Op 11 januari 2016 werd de wereld opgeschrikt door het plotse overlijden van David Bowie. In The BSMNT brengen Sean en Marcia een uur lang ode aan het popicoon, met de Bowie Top 10. Benieuwd welke nummers essentieel waren in Bowies carrière? Je ontdekt het hier!

10. Let's Dance

Bowie was een kameleon- en getalenteerde duizendpoot. Hij lanceerde zichzelf telkens weer opnieuw in verschillende alter ego's, drukte zijn stempel op de modewereld en acteerde in verschillende films. Zo dook hij in 2001 nog op in de Ben Stiller-film 'Zoolander', een scène waarin deze Let's Dance dan ook voorbijkomt.


9. Ashes To Ashes

Ashes To Ashes wordt beschouwd als een vervolg op zijn hit 'Space Oddity' uit 1969. Hier zingt hij opnieuw over de fictieve astronaut Major Tom, die nu in de ruimte zweeft, weer contact heeft met zijn Ground Control, het controlecentrum, en zich goed in zijn vel voelt. Vandaar ook dat dit nummer vaak gezien wordt als een beschrijving van Bowie's gevecht tegen drugs zoals cocaïne, de occassionele heroïne en andere persoonlijke demonen.


8. Wild Is The Wind

David Bowie werd al ontelbare keren gecoverd, maar ook hij liet zich inspireren door andere artiesten. Wild Is The Wind werd oorspronkelijk geschreven in 1957 voor de film 'Wild Is The Wind'. De legendarische jazz, gospel en blues zangeres Nina Simone nam er een nieuwe versie van op in 1966 en nadat Bowie haar ontmoette in Los Angeles was hij zo geïnspireerd, dat hij besliste er zijn eigen versie van op te nemen voor het album 'Station To Station'. Ook George Michael, Cat Power en Barbra Streisand coverden het nummer nog in de jaren nadien.


7. Sound And Vision

Vanop zijn album 'Low' uit 1977. Zelf promootte Bowie de single niet echt toen die uitkwam, maar de BBC hielp destijds een stevig handje door het nummer te gebruiken als achtergrondmuziek tijdens de programma overzichten, waardoor het alsnog een dikke hit werd.


6. Ziggy Stardust

David Bowie vond zichzelf telkens opnieuw weer uit en bleef zo de muziekwereld verrassen. Ziggy Stardust is mogelijk zijn meest beroemde incarnatie, die hij bovenhaalde voor de release van zijn vijfde album in 1972. Als roodharige alien rock-star leek Bowie onoverwinnelijk op het podium en in de charts.


5. Dancing In The Street

Oorspronkelijk was het een hitje voor de soulgroep Martha And The Vandellas in de jaren '60, maar de meest succesvolle cover is ongetwijfeld die van David Bowie en Mick Jagger. In eerste instantie zouden de twee het nummer live tijdens Live Aid zingen, maar omdat het via satelliet moest, zou er een vertraging ontstaan. Beide oerartiesten wilden niet playbacken, en dus besloten ze het nummer op te nemen in de studio. Met succes.


4. Rebel Rebel

Rebel Rebel was de grootste hit die zou voortkomen uit Bowies achtste album Diamond Dogs. Het ontwerp van die cover komt trouwens van Belgische hand, de kunstenaar Guy Peellaert maakte het ontwerp van de hond op de albumhoes.


3. Under Pressure

Wanneer twee rockgoden samen komen, kunnen er machtige dingen gebeuren. Dat is wat gebeurde toen David Bowie dat andere icoon, Freddy Mercury, tegen het lijf liep. Ze dolden wat samen in de studio en een memorabele hit was geboren: Under Pressure.
Het nummer belandde op een best-of album van Queen en de heren speelde het jarenlang op tournee. Helaas stonden de heren het nummer nooit live samen. De enige keer dat Bowie het nummer zong met Queen, was toen Mercury al was overleden.


2. Life On Mars

Wij kennen het nummer ook dankzij de iconische cover van Jasper Steverlinck, maar David Bowie maakte het nummer in 1971 voor zijn album Hunkky Dory. Het bijna surrealistische nummer is een van de meest typerende voor Bowies carrière. Een beetje gek, maar bovenal ontzettend goed.


1. Heroes

Fans van Moulin Rouge herkennen fragmenten van het nummer vast uit de film, maar Bowie schreef het originele nummer Heroes samen met Brian Eno in 1977. Het nummer gaat over twee geliefden die in de buurt van de Berlijnse muur bij elkaar komen, wat het meteen ook een van de weinige internationaal bekend geworden popnummers maakt over de Berlijnse muur.