One Direction heeft de American Music Award gewonnen, die zondagavond werden uitgereikt in Los Angeles. Het vijftal werd uitgeroepen tot 'artiest van het jaar'. Ook de prijzen voor beste rock/popband en voor beste rock/popalbum gingen naar de Britten.

De grote favoriete vooraf was de Australische rapster Iggy Azalea, die de lijst van nominaties aanvoerde. Ze moest uiteindelijk echter genoegen nemen met twee prijzen: die voor beste hiphopartiest en die voor beste hiphopalbum (The New Clasic). Beste pop/rockartiest werd Sam Smith, zijn vrouwelijke evenknie Katy Perry. Katy mocht bovendien nog twee andere prijzen in ontvangst nemen, waaronder die voor 'single van het jaar'. Beyoncé mag naar huis met twee awards, eentje voor beste soulalbum en eentje voor bestes soulzangeres. Bij de mannen ging die eer naar John Legend. De Australische boyband 5 Seconds of Summer werd uitgeroepen tot beste nieuwkomer.

De American Music Awards behoren tot de belangrijkste muziekprijzen in de VS. De prijzen worden toegekend door muziekfans, die via internet hun stem kunnen uitbrengen.