Sam Smith was als klein mannetje al gebrand op een muzikale carrière, zo had hij op zijn twaalfde al een manager. Je leest het goed, op zijn twaalfde al. Al zit het talent wel duidelijk in de familie van Smith, hij is namelijk een verre neef van Lily Allen!


8 jaar en enkele managers later, knalde de warme stem van Sam Smith eindelijk door de Belgische radio’s. Samen met Disclosure had hij zijn eerste hitje met Latch in 2012. Een jaartje later was hij al terug, deze keer samen met Naughty Boy. Het catchy popnummertje La La La was geboren. Op Rock Werchter ontplofte de tent dan ook bijna wanneer La La La over de wei galmde.In Amerika scoorde hij met een cover van Whitney Houstons How Will I Know die hij bracht in de serie Grey’s Anatomy .Maar zijn echte doorbraak hebben we eigenlijk te danken aan de jongen die Sam’s hart brak. De singles Money On My Mind, Stay With Me en I’m Not the Only One komen allemaal voort uit de pijnlijke breuk met zijn ex. Die breuk heeft hem dus zeker geen windeieren gelegd, het leverde hem bij de Grammy’s zelfs 6 nominaties en 4 awards op. Sam kon dan ook niet anders dan zijn ex te bedanken voor alle miserie.Succes heeft soms ook een keerzijde, zo werd Sam beschuldigd van plagiaat voor het nummer Stay With Me. Het zou te hard lijken op het nummer I Won't Back Down van Tom Petty. Volgens Sam klopt dit zeker niet maar hij trof wel een regeling.Sam Smith schaamt zich duidelijk niet voor zichzelf. Zo wil hij bewust openlijk praten over zijn homoseksualiteit en zijn gewicht, beschouwt hij zichzelf als een feminist en tweet hij regelmatig over zijn OCD. En terecht, vinden wij.

Momenteel zingen Sam Smith en John Legend samen het nummer Lay Me Down voor Comic Relief. Het goede doel waar vorig jaar One Direction One Way Or Another voor coverde.Misschien neemt Sam Smith John Legend wel mee op 17 juni in Parijs. Met of zonder, het belooft sowieso fantastisch te worden