Deze week kan je in de Show van 1 Miljoen bij Vincent Live maar liefst 1 miljoen IJslandse Kroon winnen (6.820 euro) én een reis naar IJsland! Superfijn, zo'n zak geld, maar Vincent merkt dat er ook heel wat mensen op onze social media enthousiast zijn over die reis naar dat prachtige land.

Reden genoeg dus om Dagny Ros Asmundsdottir even op te bellen! Die Belgisch-IJslandse kok werd geboren in Reykjavik maar maakt in ons land natuurlijk al lang furore met kookprogramma's en als schrijfster van kookboeken als Easy Iceland en Easy Nordic. Ze gaf enkele tips voor onze potentiële miljonair, maar we geven ze ook even mee voor wie deze week niet in de prijzen valt!

Plan goed op voorhand

Dagny Ros kan het niet genoeg benadrukken: doe je research voordat je vertrekt! IJsland telt talloze juweeltjes in de vorm van warmwaterbronnen, gletsjers die je met de scooter kan bezoeken, rivieren waar je op kan raften en ga zo maar door. Verken dus zeker je opties op voorhand!

Kies voor hutjes

Hotels zijn in IJsland vaak duur, maar er zijn zoveel leuke alternatieven. Hutjes, zomerhuisjes, noem maar op. Je kan in de zomer ook gewoon kamperen of, nog origineler: een busje huren waar je in kan slapen. Soms kan je in zo'n busje zelfs koken. Zo kan je praktisch én betaalbaar het land verkennen.

Regel je eten en drank zelf

Restaurants zijn soms belachelijk duur in IJsland, zeker sinds corona. Googel dus even waar je in de regio betaalbaar kan eten, anders betaal je je blauw aan een stuk taart. Ook als je graag een drankje drinkt, kan het ironisch genoeg heel ontnuchterend zijn om de alcoholprijzen te zien. Dagny Ros verklapt haar geheim: zij koopt gewoon haar drank op de luchthaven. Check wel zeker even bij de douane wat er het land binnen mag!

Tips voor het noorderlicht

Het noorderlicht is een van dé pareltjes die IJsland te bieden heeft. Als je dat ook wil meemaken, dan ga je best tussen oktober en maart. In de andere maanden is de kans op noorderlicht kleiner, omdat het minder donker wordt.

Let op in de winter

Onderschat het winterweer in IJsland zeker niet: het gebeurt maar al te vaak dat toeristen plots in een sneeuwstorm zitten en gered moeten worden. Het is dus niet optimaal om putje winter naar IJsland te gaan en bovendien is het dan bijzonder fris.

De beste periode

Wanneer ga je dan best? Volgens Dagny Ros is dat in juni: het is dan nog geen juli of augustus (dan is er een grote toeristische drukte in het anders heel rustige land), maar het begint wel al wat op te warmen en de natuur wordt wakker. Dat is dus hét moment om te gaan!

De winnaar van de Show van 1 Miljoen kan gelukkig kiezen wanneer die op reis gaat. Deelnemen kan elke dag in Vincent Live of door de origineelste reactie te posten op onze Facebookpagina! Succes!