Dinsdagavond kregen de kandidaten van ‘De Slimste Mens' een vraag over Sam Bettens voorgeschoteld. Na een fragment over Sam Bettens en zijn transitie moest Catherine Van Eylen op zoek naar de juiste trefwoorden. ‘Sam Bettens’, raadde ze juist, net als ‘Linde Merckpoel’, ‘K’s Choice’ en ‘Sarah’. Dat laatste antwoord schoot in het verkeerde keelgat van verschillende kijkers, omdat dat Bettens’ deadname is, de (vrouwen)naam waarmee hij geboren werd en die hij zelf veranderde. Dat Van Eylen bovendien meermaals het woord ‘zij’ gebruikte in plaats van ‘hij’ zonder dat daar van juryleden of presentator reactie op kwam, vonden verschillende kijkers spijtig. 

Sam Bettens reageert hier nu voor het eerst zelf over bij Maarten & Dorothee: "Ik heb het pas vandaag vernomen door een berichtje dat de producer van De Slimste Mens naar mij gestuurd heeft om zich te excuseren. Vermits ik er nog niks van wist, was ik vooral gecharmeerd door de oprechte verontschuldiging. Ze voelden zich helemaal niet goed over dat ze niet hebben ingepikt toen een van de kandidaten 'zij' in plaats van 'hij' bleef gebruiken en zeggen hieruit te hebben geleerd. En de deadname-vraag, ik denk niet dat ze zich bewust waren van dat dit voor veel transgenders heel gevoelig ligt. Voor mij persoonlijk is dat geen probleem, iedereen weet wat mijn naam was voor ik Sam was, maar ik heb vrienden van wie ik hun vorige naam niet weet. Voor mij is vooral het belangrijkste dat ze aangeven dat ze het verkeerd hebben aangepakt en hieruit hebben geleerd." 

Verder ging het ook over dankbaarheid, en Sam vindt het een jaar om juist extra dankbaar te zijn voor de kleine dingen: "Dat we met ons 6 samen zijn, met het hele gezin, vind ik al heel speciaal. Als je gezond bent op dit moment, en je kan eten en je kan nog gaan werken, dat zijn al heel veel dingen om dankbaar voor te zijn waar je vorig jaar misschien niet bij stilstond."