Een sigaret opsteken in een concertzaal is al bijna een decennium verboden. Toch zijn optredens nog altijd niet rookvrij. 

Organisatoren zoals Live Nation en concertuitbaters zoals de Sportpaleis Groep en nog veel andere zalen in België lanceren daarom de campagne #smokefreeconcerts, samen met Kom op tegen Kanker. 

Kom op tegen Kanker gaat polsbandjes uitdelen in verschillende concertzalen om duidelijk te maken dat het verboden is om tijdens een concert een sigaret op te steken. “Binnen rocken, buiten roken", luidt het.

De initiatiefnemers hopen met de polsbandjes rokers subtiel duidelijk te maken dat ze binnen niet mogen roken. “Wanneer iemand een sigaret opsteekt, zijn mensen niet geneigd om daar een opmerking over te maken”, stelt Kom op tegen Kanker vast. “Als iemand een sigaret opsteekt tijdens een concert, roken anderen passief mee en ademen ook zij de schadelijke stoffen uit de tabaksrook in. Daarnaast zet het anderen aan om er dan ook eentje op te steken.”

De gezondheidsschade die dat teweegbrengt, is volgens Kom op tegen Kanker niet min. “Meerokers lopen een hoger risico op hartziektes, hartaanvallen – een op de tien hartaanvallen wordt veroorzaakt door passief roken – de longaandoening COPD, astma en longkanker. Passief roken door zwangere vrouwen verhoogt dan weer de kans op vroeggeboorte.”