Uit de Grote Coronastudie van de UAntwerpen blijkt dat 35,8% van de jongvolwassenen tussen 18 en 35 jaar de maatregelen tijdens kerst niet gaan volgen. Er is wel een groot verschil tussen de verschillende leeftijdscategorieën: jonge mensen zijn eerder geneigd de maatregelen niet te volgen dan mensen die ouder zijn.

"Dat komt voornamelijk omdat er voor oudere mensen minder een breuk is met hoe ze normaal kerst vieren", vertelt Maarten Vansteenkiste, psycholoog aan de UGent. "We moeten ook echt wel begrip tonen voor jongvolwassenen, zij hebben objectief gezien minder kans op een ernstige besmetting, maar houden zich toch al maandenlang zo goed als mogelijk aan de maatregelen. Maandenlang tonen ze dus al de mooiste kant van zichzelf, want ze doen dat niet per se voor zichzelf, wel voor anderen."

(Lees verder onder het interview)


Ook minister van Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke reageert: "Ik begrijp dat meer jongvolwassenen de maatregelen niet opvolgen tijdens de feestdagen. Het is nu eenmaal geweldig frustrerend. Maar net zoals jonge mensen, houdt ook het virus van feestjes... Daarom moeten we juist zo streng zijn."

"Ik wil sowieso alle jonge mensen bedanken, want de voorbije dagen neemt de motivatie om de maatregelen na te leven eerder toe dan af. We herhalen ook steeds dezelfde vervelende boodschap natuurlijk, die gebaseerd is op serieuze wetenschap."

Beluister het hele interview: