Ongeletterd en cultureel onverantwoord? Niets van aan!

Zelfs als fervente popfanaat krijg je geregeld een streepje klassiek te horen. Zo gebruikte Robbie Williams fragmenten uit Dance Of The Knights van Sergei Prokofiev in z'n nieuwste single Party Like A Russian.


Terwijl Dance of The Knights van de Russische Prokofiev past in het tragische verhaal van Romeo & Julia, is Robbie Williams' nieuwste hit van een veel luchtiger niveau. Hij maakte het nummer als hommage aan de Russische feestbeesten, want volgens de Britse muzikant zijn er geen betere party animals te vinden. Ain't no party like a Russian Party!

Een hommage met een klassieke toets dus, maar Robbie Williams is zeker niet de enige muzikant die inspiratie vond bij klassieke musici!

Robin Thicke


De debuutsingle van Robin Thicke was meteen een schot in de roos. Hij bracht in 2002 zijn sexy single When I Get You Alone uit en gebruikte daarvoor Beethovens vijfde symfonie. Hoor die strijkers aan het begin van het nummer!

Tubthumping


Klassieke muziek meepikken terwijl je luistert naar een nummer dat gaat over straalbezopen door de nacht banjeren? Het kan dankzij Tubthumping! Chumbawumba is een joekel van een one-hit wonder, want verder hebben de jongens nooit een andere hit gescoord, maar ze deden het op z'n minst dan wel met de trompettonen van Jermiah Clarke's Prince of Denmark's March op de achtergrond.

Coolio


De Amerikaanse rapper Coolio was een man van twaalf stielen en dertien ongelukken. Met een carrière als brandweerman in het verleden en een forse cocaïneverslaving achter de kiezen is het niet evident om een succesvolle muzikant te worden. Maar Coolio kept his cool en maakte met C U When U Get There een vette song die ook nog eens cultureel verantwoord is. Want op deze Dag van de Klassieke Muziek kan je zeggen dat je naar Johann Pachelbels Canon in D Major luisterde dankzij Coolio. Graag gedaan!